lørdag 31. august 2019

Kjellerviner i august


2010 Produttori del Barbaresco Barbaresco
Da har jeg akkurat passert halvveis i kassen jeg kjøpte av denne vinen, og jeg syns kvaliteten er bedre enn på de foregående - om enn ikke med noe syvmilsteg. Fortsatt ganske mørk. Duften er mest lakris og kirsebær, og under dette noe tobakk og jord. I munnen er den mellomfyldig, med god intensitet og fin balanse mellom frukt, tanniner og syre. En ypperlig matvin - selv om den har kompleksitet nok til å interessere enhver helt på egenhånd. Virkelig flott til å være på dette nivået.

Gjenkjøp? - Ja. 

2010 Domaine de la Solitude Blanc
Det er mye Semillon på duft her. Hasselnøtter, litt våt hund, og sitrus. Modne (nesten overmodne) stikkelsbær har vi også - selv om det er en aroma oftere knyttet til makkeren Sauvignon Blanc. Karakteren er også ganske så aromatisk, men den følger ikke helt opp i munnen. Tross alt er dette en noe mer alminnelig vin enn for eksempel Domaine Chevalier, men den ligner. Naturlig nok er denne mindre intens og fyldig, og den ligger noe etter på lengden også. Men grei nok til prisen.

Gjenkjøp? - Kanskje. 

2005 Domaine de la Solitude (Rouge)
Kassen begynner å tømmes, men fargen er like dyp. Minst. Nesten svart. Typisk bordeaux på nesen, og en solid og god matvin. Men dette har jo ikke blitt noen Askepottvin - den har ikke utviklet noen finesse eller eleganse. Men den har utviklet dybde. Likevel, fint å ha en såpass rimelig og utviklet vin på lager.

Gjenkjøp? - Ja.


2009 Georg Mosbacher Forster Ungeheuer Riesling Großes Gewächs
Litt dypere farge her allerede, og duften har klare innslag av firne (diesel, bensinstasjon) i tillegg til bakt sitron og middelhavsurter. Smaken er skikkelig dyp og interessant. Det er ikke noe å si på lengden. 

Gjenkjøp? - Ja.

2012 Louis Jadot Beaune 1er Cru Clos des Couchereaux Domaine des Héritiers Louis Jadot
Dufter jord og jordbær med en tydelig kjernebitterhet i begynnelsen av ettersmaken. Den har mer bitt enn noen andre Beauneviner fra denne årgangen - men det er vel produsenten som viser sitt grep. Jadot er alltid til å stole på - er min erfaring. I alle fall så lenge det er tale on røde viner.



Gjenkjøp? - Ja.

2007 Dönnhoff Oberhäuser Brücke Riesling Auslese Goldkapsel
Her var det mye sukker som ikke var helt integrert. Godt utstyrt med både syre og sukker, men som nevnt: ikke noen integrasjon å snakke om. Dermed blir det heller smått med eleganse og harmoni også. Blir litt plump. Etter tolv år på halvflaske burde dette ha kommet lenger.

Gjenkjøp? - Nei. 


Lys på fargen til tross for halvt om halvt med Pinot Noir og Pinot Meunier. Dufter glassepler og litt sitrus, mens i munnen er det fersk aprikos som dominerer. Frisk og tidig i munnen, og ganske så intens. Denne vinen sto seg på å få høyere temperatur - for syren blir fort for dominerende dersom den serveres til vanlig champagne-temperatur. (Bildet: Dermot Sugrue, vinmakeren, legger ut i vinmarken ved Bentley, Hampshire.) 

Gjenkjøp? - Kanskje. 


2011 Jean-Yves Devevey Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Les Champs Perdrix Blanc
Dette har vært en skikkelig traver i min kjeller, og nå er det første gang på kanskje et tiår eller mer at jeg ikke har flere i kjelleren. Denne utgaven er ganske nøttepreget - hasselnøtter. Rund men frisk. Grei lengde. Så bra som man kan forvente at en relativt rimelig hvit burgunder kan være. Godt drikke! Nå er det 2013 som er inne, til 280 kroner

Gjenkjøp? - Ja!

2006 Alain Hudelot-Noellat Clos Vougeot
En solid og jordlig Grand Cru fra en av de ikke helt store årgangene. Likevel saftig og god matvin. Betalte fattige 410 kroner eller noe sånt for den.

Gjenkjøp? Absolutt! 

2006 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges 1er Cru Les Vaucrains
Første inntrykk er at den er litt jordlig, med knuste kirsebær og litt sopp. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...