torsdag 7. februar 2019

Høyre må være gjenkjennelig

Lærdommen fra valgnederlaget i 2005, som var Høyres dårligste stortingsvalg noen gang, var at ingen stemmer på et parti ut fra takknemlighet. Et parti som går til valg må vise tydelig hvorfor en stemme til partiet gjør en forskjell, og en forskjell som er ønsket, for akkurat deg som velger. 

Under perioden i regjering fra 2001 forvitret partiarbeidet, og vi skulle alle sitte stille i båden og ikke forstyrre regjeringen med utspill eller politikk som ikke var opplest og vedtatt som regjeringens politikk. I 2001 ble alle høyrefolk møkk lei av "skatt og skole", men ingen lurte på hva partiet sto for. I 2005 skjønte egentlig ingen hvorfor man skulle stemme Høyre. 

Faren er stor for at det samme blir tilfelle i 2021. Ved å utviske sin egen profil til fordel for "Erna og borgerlig samling" blir fallhøyden stor. Det eneste man forbinder med regjeringen blir småpartienes seire for upopulær politikk. 

Det hjelper jo heller ikke at Høyres profil som finanskonservativt skytes i filler med forslag om å ta nytt regjeringskvartal og ny fregatt utenom statsbudsjettet. Nå er ikke dette siste noe mer enn forslag til drøfting, men penger er penger. Høyre kan ikke ofre også ansvarligheten på samarbeidets alter. 

Det som er ganske tydelig, er at ingen kommer til å stemme Høyre i 2021 fordi partiet har vært dørmatte for sære småparti. En flertallsregjering får mer arbeidsro i Stortinget, og det er en bedrift å ha fått til en slik regjering. Men det er på resultatene den måles, og med tydelig ny politikk at folk lokkes opp av sofaen på valgdagen.
(Bildet: Valgkampen i 2013 - jeg er nr to fra venstre)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...