søndag 11. mars 2012

Pinot Noir

Her følger noen viner fra en halv-blind smaking i Vitis Bergensis tidligere i år. Det var Pinot Noir verden rundt som var tema, men først en som jeg visste var fra Burgund da jeg åpnet og smakte den:

Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Perrières 2004 (R. Chevillon)
Denne har jeg smakt før fra egen kjeller, og konklusjonen var ikke bra. Les gjerne her. Årgangen er ikke av de bedre - tvert om. Bill Nanson i sin The Finest Wines of Burgundy gir årgangen absolutt ingen stjerner (av fem mulige). Men slik var denne flasken: Fargen er klar og uten merkbar bruning. Ren duft med bringebær, et jordlig innslag, og et fint avstemt fiolpreg. I munnen var den lekker, frisk, og med høvelig fylde. Ikke av de mer imponerende burgunderne jeg har smakt, men den bærer i seg de viktige elementene av eleganse. Den løfter stemningen ved bordet - som gode burgundere gjerne gjør. Servert blindt ville jeg vel gått for en Chambolle-Musigny, tipper jeg. Etter at temperaturen kom opp mot rommets, hadde jeg kanskje hatt bedre sjanser for å gå til riktig kommune.

Så var det over til noen viner som ble servert halvblindt for en måned siden (vi kjente vinenes navn, men ikke rekkefølgen av dem). Notatene er skrevet før jeg visste hvilken vin de beskrev. Noen kommentarer har kommet til etter - men disse er markert i kursiv.

Aloxe-Corton 2009 (Dom. Chapuis)
Ganske stum. Snev av kirsebær, stram og lineær. Siste slurken: WOW. Den trengte bare høyere temperatur og luft.

Willamette Valley Pinot Noir 2008 (Oregon, USA) (Stangeland)
Litt stum på duften, snev av rødsprit. Deretter litt bringebær, lineær og elegant stil. Kommer seg med tid i glasset. Strammer uvant mye - merkbare tanniner. (se bildet)

Sancerre Rouge 2010 (Prieur)
Sancerre Rouge? Korket. Ja, jeg hadde rett. Denne tok jeg selv om den var korket.

Awatare Valley Pinot Noir 2008 (Marlborough, New Zealand) (Vavasour)
Eik, jordbær, lær, jord. I munnen er den rikere enn de andre, og kan lett vurderes som en bedre vin. Sjarmerende, men kanskje litt vel eikepreget. Det viser seg at dette er den rimeligste vinen, til 149 kroner, og det er ikke umulig at det er den beste relativt til pris. De andre er på rundt 200.

Det var gode viner i denne flighten. Burgunderen var åpenbart for ung til å drikkes nå. Men bortsett fra den korkede vinen var dette gode viner.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...