lørdag 27. februar 2010

SN: Hvit vinter


Under følger noen korte notater om viner jeg har smakt i det siste. Felles for alle er at jeg ikke har tatt skriftlige notater, så det blir noen knappe karakteristikker heller enn detaljerte beskrivelser.

Chateau La Louvière 1995 (Pessac-Léognan)
Dufter bivoks/lanolin og litt honning - en svært karakteristisk duft som gjør at man ikke går seg vill med hensyn til områder den kan komme fra. Fargen er fremdeles svært lys - i alle fall i forhold til alderen. I munnen følger den opp med konsentrasjon og intensitet - det er ingen dødpunkter i smakskurven, og den sitter godt i munnhulen lenge. Flotte viner dette. 85% Sauvignon Blanc og 15% Semillon - men det er den sistes "signatur" som leses lettest i denne. Her er eiendommens side.

Chablis 1er Cru "La Forest" 2000 (Dauvissat)
Lys farge og ingen oksidering. De to flaskene av denne jeg har åpnet til nå har begge vært hinsides oksidert. Til å begynne med er denne svært dropspreget: sitrondrops. Konsentrasjonen av sødme og syre har ikke fått breie seg ut. Utover kvelden, med tid, luft og varme åpner den seg en del, og vi får en tydeligere mineralsk tone og et snev av sjø. De flaskene som ikke har blitt dårlig eplesider kan nok ennå ligge mye lengre.

En rød får vi også ta med:

Chateau Talbot 1996 (St. Julien)
Mørk rød med en ørliten antydning til rustrød kant. Mørk frukt også på smak, og et litt jordlig preg i tillegg til blyantspiss. Solid konsentrasjon i munnen, og lang ettersmak. En høydare den kvelden - sammen med Ch. La Louvière.

To Pinot Noir blir det også:

Sauvigny-les-Beaune 1999 (Pavelot)
Ganske dyp farge til denne vinen å være. Ganske stum på nesen, men noter av jord og lær. I munnen er den ganske skrinn og lite forekommende. Selv etter et par dager var slanten på flasken lite imøtekommende. Relativt stum. Mest sannsynlig er den ikke riktig moden ennå. Stor skuff i forhold til forventningene.

Beaune 1er Cru Les Bucherottes 2001 (A.-F. Gros)
This is more like it! Jordbær og fioler, snev av lær og noe jordlig. Mellomvekter i munnen, med god lengde. Elegant og forførende. Svært godt kjøp til ca. 260 kroner for ikke så lenge siden. Produsentens sider her.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...