fredag 20. februar 2009

Exit SAABSom spådd tidligere på denne bloggen går SAAB til skifteretten. De har, som heleid datterselskap av GM, gått med store tap i mange år. Hadde ikke GM gått inn for 20 år siden som deleier, og så for 11 år siden som heleier, ville selskapet vært ute av historien for lenge siden.

GM har ikke vært noen god eier, til det har de slitt for mye på andre fronter og lidd av beslutningsvegring. De har rett og slett manglet svar på de to avgjørende spørsmål: hva er SAAB? Hvorfor har vi SAAB? Resultatet er en manglende profil og manglende investeringer. Det går ikke ann å kjøre toppmodellen med samme plattform i 10-11 år, for eksempel, og forvente suksess.

Så hva er SAAB - bortsett fra et konkursbo? En gang var de blant de sikreste bilene, sammen med naboen Volvo. Nå er nesten alle biler sikre, med fem stjerner i NCAP og slikt. Andre biler enn SAAB starter også i kulden. Svaret er at profilen er for utydelig. BMW er sportlig og kompakt, Audi er teknikk og kvalitet, Mercedes er komfort, og Volvo er fremdeles sikkerhet og trausthet - men har, ulikt SAAB, utviklet seg, og vært i front i flere segmenter og hatt spennende nye konsepter.

Også volummerker har lagt seg på en tydelig strategi. Toyota er synomymt med pålitelighet, for eksempel, og Europeisk Ford har fortreffelige kjøreegenskaper. I de to siste årene, med ny Mondeo og Fiesta, har de også lagt "stil" til sine kjennetegn. Merker uten slike kjennetegn sliter. Opel, et annet GM merke, er et eksempel.

Noen fantaserer om at Indiske eller Kinesiske produsenter vil kjøpe SAAB for en rimelig penge. Det er mulig, men de vil likevel forsvinne fra Sverige. Det er modellene de eventuelt kjøper, og så blir de produsert i Kina eller India. Det skjedde med Rover. Rover 75 ble utviklet da BMW eide Rover, og var en god bil i en litt gammeldags (om enn pen) stil. Den finnes fremdeles, men nå heter den Roewe og lages i Kina for det asiatiske markedet. Historien om Rover gir folk i Trollhättan lite å håpe på.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...