onsdag 11. juni 2008

Blokkbyen på Skjoldnes


Jeg må melde at alle mine normale funksjoner er satt ut av drift. Noen har tenkt å bygge en blokkby med 322 leiligheter som vil stenge vårt nabolag inne, og ta fra oss sol, all utsikt og vesentlig utsyn. Blokken øverst til høyre, på seks etasjer, blir liggende rett over vårt område, med god utsikt til alt som foregår. Jeg har derfor begynt å kalle denne 6 etasjers blokken, 15b, for "Vakttårnet".

Nå bruker jeg all min tilgjengelige tid, og litt ekstra, på arbeidet mot disse planene. Utbygger har hatt flere år, og bruker drevne lobbyister. De har også hatt tett dialog over mange måneder med Kommunens Fagavdeling. Det merkes. Nå har vi frist til 17. juni med å komme med våre merknader. Det er knapt, men vi har allerede avdekket mange feil og mangler i den utlagte dokumentasjonen.

Fanapostens artikkel finner dere her:
http://www.fanaposten.no/article580151.ece

(Opus arkitekter, der tidligere Finansbyråd for Ap Trond Tystad er direktør, har laget bildemontasjen over. De jobber for utbygger, så jeg tar forbehold om at dette er korrekt gjengitt.)

3 kommentarer:

Anonym sa...

You go! Det ser forferdelig ut!

Anonym sa...

Hei, Ole Martin.
Ser at du også er grepet av det planteorien kaller "not in my backyard- syndromet". Vi som driver arealplanlegging møter dette daglig i følgende tre argumenter som går igjen i alle plansaker: 1: Vi protesterer, 2: Vi protesterer på det sterkeste og 3: Vi protesterer på det aller sterkeste.
For å sitere det siste innlegget i bloggen din: "Vi vet ikke noe om framtiden, men det synes å være allment at vi venter at den skal være som nåtiden".
Huset ditt ligger i min barndoms bakgård. Her ble det drevet gartneri, og det var en hel skog å leke i. Skogen forsvant riktignok med motorveien som ble sprengt ut før den ble liggende brakk i nesten førti år. Gartneriet mistet også sin sjarm, om enn av helt andre grunner. Så en dag sto plutselig nabolaget der som med et munnhell kalles Indianerlandsbyen. Her ligger arkitektonisk i beste fall intetsigende hus tett i tett rundt et friområde som formelig skriker etter et leirbål. Vakkert? neppe. Passende til strøkets karakter? umulig å si. Hvilken karakter da?
Men, sammen med resten av den eksplosive utviklingen som har skjedd i denne bydelen har vi likt det. Den søvninge jordbruksbygden hvor mine foreldre bygget sitt husbankhus på 50- tallet har utviklet seg med en utrolig dynamikk i hele min levetid. Herlig fri for offentlig planlegging som andre bydeler måtte slite med har Skjold blitt et spennende sammensurium av nabolag, en bydel det er morsomt å bevege seg rundt i. En ting er imidlertid fortsatt skjemmende: Motorveien, som vi ellers setter pris på, danner et åpent sår i landskapet og utgjør et skarpt skille mellom oss og Nordåsvannet. Her er ideen om lokket nærmest genial. Et slikt prosjekt er en logisk videreutvikling av bydelen vår. Den vil åpne nye byrom og skape en tverrforbindelse ned til vannet. For mange av oss vil lokket bety en betydelig støyreduksjon i forhold til det vi lever med i dag.
Selvfølgelig blir lokket kostbart. I tillegg til investeringskostnader i 100 mil. klassen vil brukerne måtte dekke framtidige driftskostnader for et ikke ubetydelig beløp hvert år. Det er klart et slikt prosjekt må ha en størelse som gjør det regningssvarenede. Men hva så?

Det er ikke vanskelig å skjønne at dette prosjektet vil bli ubehagelig for den kunstige intimiteten dere lever i. For den som bor i telt, om det så er spikertelt, er det naturligvis ikke bra å få urbaniteten så tett inn på livet. Med blokker så nærmt dere forsvinner illusjonen av å bo langt ute på landet. Den illusjonen har vi andre mistet for mange år siden. Men en ting er sikkert: Du mister ingen utsikt, for der er du som proletariatet, du har intet å miste.
For øvrig en fin blogg du har. Morsomt å treffe naboer på internett, selv om vi antakelig hadde hatt mer glede av å dele en god flaske. Det får vi ta igjen.
I all vennskaplighet
Rune

Ole Martin Skilleås sa...

Hei Rune

Hyggelig å få lesere, og ikke minst den første jeg har truffet som ikke har reagert på Blokkbyen med "dette var da voldsomt".

Til dette med støyreduksjon: det er snakk om 230 meter av flere kilometer med motorvei. Støyreduksjonen, for de som ikke får blokkbyen i fleisen eller bor i den, vil være helt minimal. Hvis målet er å redusere støy er det også lett å regne ut kostnadene: 230 meter koster over 100 mill, og da vil ca. 2,5 km til Lagunen etc. koste en milliard. Fornuftig ressursbruk på en reduksjon av det man ved å lukke øynene kan innbille seg er en foss?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...