søndag 31. mars 2024

Kjellerviner i mars


2005 Domaine Louis Boillot et Fils Nuits St. Georges 1er Cru Les Pruliers

Drukket over to dager. Dette er jo årgangen som bare gir og gir, og tross alderen et førstevalg når jeg skulle finne en flaske å drikke alene over to dager. 18 år, og ingen fare - mente jeg - for kollaps med en dag i åpnet flaske. Første dag: Fortsatt god dybde i fargen, ja faktisk litt (mørk) fiolett. Duft av møbelpolish og tyttebær. I første fase var vinen som delt i to nivå: Et underliggende nivå med myk og deilig fruktighet, og et øvre nivå med pågående friskhet og et driv som går gjennom vinen helt til ettersmaken. Fortsatt ungdommelig ja, tross alder og klar modning. Med tid i glasset ble vinen mer komplekst sammensatt, og de to nivåene ble ett. Neste dag (oppbevart på 18 grader under egen kork) er den ganske som dagen før. Kanskje noe mer harmonisk, men lett å kjenne igjen. Enestående vin! (Bildet: Louis Boillot og sønn Clément)

92/100

Ch. Haut-Monplaisir Cahors Tradition 2010

Malbec er mørke saker. Helt konkret, og alderen gjør liten forskjell. Duften gir også assosiasjoner til mørke bær, særlig bjørnebær. Stram, men ikke brutal. Dyp, men ikke dyster. Med tid i glasset slipper noen blaff av modne røde bær - bringebær - gjennom. Solid matvin i perfekt balanse. De fine tanninene ligger bak som en bass. Perfekt til steak frites. Denne cuvéen er bare nummer tre i produsentens hierarki, men en flott matvin. 

87/100

2010 Georg Mosbacher Forster Freundstück Riesling Großes Gewächs

Gyllen som en giftering, men med et ørlite grønnskjær. Kompleks duft med kalk, mango, bakt sitron, fennikel og mye annet jeg ikke helt kan fange i ord. Den slår meg først som litt streng i munnen, men det er nok 2010-syren som gjør seg bemerket. Med tid i glasset blir det bedre, og her spiller nok temperaturen størst rolle. Aromaene blir mer florale, og syren demper seg noe. Likevel er dette en vin som i for stor grad er dominert av syren, så den når ikke så høyt opp som enkelte andre og mindre nådeløse årganger. Mine høye score er mye på basis av den fabelaktige duften. 

88/100

2014 Jean-Yves Devevey Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Les Champs Perdrix Blanc

Fortsatt ganske lys på fage. Duften er typisk hvit burgunder, med sitrus og litt hasselnøtt. Man merker lite til noe eik. Fint harmonisk også i munnen, og den tydelige syren som flasken vi drakk i fjor var preget av, har glidd fint inn i smaksbildet. Likevel, eller kanskje derfor, har vinen mistet noe av nerven. Harmonien råder, men jeg tipper denne vinen har snudd og er på en kurve nedover. Uansett et strålende kjøp for 300 kroner i 2020.

85/100

2020 Mas Combarèla "Ode aux Ignorants" (Terrasses du Larzac) kr 401

(Advarsel: Name-dropping kan forekomme!) Denne vinen kjøpte jeg på anbefaling fra Jancis Robinson da vi møttes til kaffe i september. Vi kom i prat om ferier i Languedoc. Jancis og familien har et sommersted ikke så langt fra Carcassonne, og vi har ofte feriert i Herault litt lengre mot øst og Middelhavet. Gitt vår felles vininteresse kom vi også inn på lokale viner, og at disse snart er de eneste "uoppdagede" og prisgunstige i hele Frankrike. Og ja da: Jancis har peiling på vin. Denne produsenten holder til i "vår" del av Languedoc, like ved der vi ofte har vært og padlet i Herault. Sammen med Faugères er dette kanskje det mest lovende vinområdet i Languedoc, på skråninger med kjølig luft som kommer ned fra høyere områder like bak vinmarkene om natten. Svært mørk rød vin, med litt friskere farge ute i kanten. Kompleks duft med mørke bær og tørkede urter. Fabelaktig munnfølelse der frukt og struktur er i en så sømløs harmoni at jeg kanskje aldri har opplevd noe lignende i en såpass ung vin. Tanninene er så fint oppløst at det er helt utrolig i en så ung vin. Frukten, fylden, harmonien! Drueblandingen er oppgitt til å være "Syrah stort sett, Carignan, Grenache." Dessverre utsolgt i Bergen, men jeg kjøper gjerne en six-pack om anledningen byr seg (om du er i Oslo, Sandnes, Trondheim osv. med bil, så ta kontakt!) Finnes på de fleste spesialpol, men ikke Bergen. 

Jancis var på besøk der sist sommer, og det kan du om lese her. (Les Ignorants er en tegneserie om vin som inspirerte Olivier Faucon til å begynne med vinproduksjon i Languedoc.)

91/100


Ole Martins 100-poengskala med beskrivelser

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-69)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...