mandag 4. mars 2019

Little Drummer Girl (TV-serie)

Le Carré i TV-format har en stolt historie. Alec Guinness som George Smiley i BBC-serien "Tinker Tailor Soldier Spy" fra 1979 er min absolutte favoritt, og den ser jeg med jevne mellomrom. Ikke fordi Guinness er den eneste virkelig store skuespilleren jeg har truffet (i en bokhandel i Charing Cross Road), og heller ikke fordi adressen til et safe house er rundt hjørnet fra et hus jeg har frekventert i Kensington, men fordi serien er nydelig spilt og det beste eksemplet jeg vet om på sydende spenning under e (stort sett) rolig overflate. (Her er Geoffrey Burgeons "Nunc Dimittis" som er er på rulleteksten.) 

Men nok om fortidens storhet. George Smiley er støv, men Martin Kurtz lever i denne serien. Han overlevde Holocaust som barn, og er nå - som leder for en hemmelig enhet i Mossad - ute etter å ta en palestinsk "mastermind" terrorist som har siktet seg inn på jødiske mål i Europa. 

Boka fra 1983 som denne serien er basert på, overskrider spiongeneren med god margin. Den er spennende, javel, men den handler vel så mye om identitet, tilhørighet og grunnleggende menneskelighet. 

Plottet er intrikat, og omfatter flere lag av intriger og dekkhistorier. Det handler mye om manipulasjon og de historier vi forteller om oss selv og andre. Actionbasert spenning finnes absolutt, men jevnt over er det den intense fryktbaserte spenningen som dominerer. 

Skuespillerne er jevnt over svært gode. Michael Shannon som Martin Kurtz er strålende. Det samme er Alexander Skarsgaard. Men det er Florence Pugh som skinner i rollen som den venstre-aktivistiske skuespillerinnen som på ekstremt sofistikert vis blir lokket inn i den viktigste rollen i Mossads spill for å få slutt tak i superterroristen. 

Om jeg skal være kritisk til noe i denne strålende mini-serien, så må det være at slutten er et lite anti-klimaks. På den annen side, så er i grunnen det et tematisk poeng. Det er det psykologiske spillet som er viktigst, og det er i den tematikken denne serien - som boken den er basert på - har sin store styrke.

Konklusjon - Klar anbefaling.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...