tirsdag 31. oktober 2017

Kjellerviner i oktober

2009 L'Héritier de Grand-Puy Ducasse
Denne vinen kjøpte jeg nettopp i Paris, så den hadde jo ikke vært i kjelleren særlig lenge. Den var kjøpt for å bidra ved et høyproteinmåltid - og det gjorde den. Ingen alderdomstegn på fargen, og på duft er den klassisk Paulliac. I munnen er den på den strenge siden, tross årgangen og nivået som andrevin på et ikke spesielt høyt ansett slott. Men den fylte oppgaven sin på en perfekt måte, og var et fast og mattilpasset følge av den klassiske sorten. Sjelen frydet seg!

Gjenkjøp? - Ja. 

1985 Château Soutard
Bare litt bruning i kanten, og bunnfallet var finkornet. Korken kom ut i to biter, og var godt gjennomtrukket i den nedre delen. Vinen var litt stum og kantete til å begynne med, men den ble bedre og bedre for hver slurk og den siste var vel den beste. Nei, forresten, jeg hadde tatt vare på det siste i flasken og drakk det etterpå. Det var ikke så bra. I munnen var den smidig og søtlig. Duften var først blyantspiss og våt rust, men det ble mer og mer lær og skogsbunn etter hvert. Ettersmaken var litt kort, men så er da ikke dette en av de store slottene heller. Kjøpt for noe over fem hundre for snart et år siden. 

Gjenkjøp? - Ja. 2005 Domaine de la Solitude (Rouge)
Denne vinen, som jeg kjøpte en kasse av, har vært ganske tilbakeholdende - for å si det forsiktig. Men nå er det som om den åpner seg og blir fyldigere. På duft er det solbærkompott og tobakk med et lite hardt preg under. I munnen har den fått fylde, og strukturen har blitt mer smidig uten å ha mistet fasthet. Den begynner rett og slett å bli mer av det jeg hadde håpet da jeg kjøpte denne (presumtivt) enkle vinen for mange år siden til 205 kroner flasken. 

Gjenkjøp? - Ja, men kanskje ikke en kasse. 


2008 Weingut Keller Westhofener Kirchspiel Riesling Großes Gewächs
En lekker, finslig og harmonisk vin som virkelig får godt fram at "less is more". Fremstår som mer sødmefull enn den er, og det er ikke noe petroleum å merke på denne vinen. Lang ettersmak, og dyp tilfredsstillelse over å ha opplevd denne ballettdanseren av en vin. Betalte 400 kroner i 2011. 

Gjenkjøp? - Absolutt!

2005 Domaine Rossignol Trapet Beaune 1er Cru Teurons
Dette er min fjerde og siste flaske av denne vinen. Fortsatt en meget verdig respresentant for årgangen. Solid, lang og intens - på en burgundersk måte. 

Gjenkjøp? - Helt klart. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...