onsdag 12. august 2015

Moseltor

Den underlige overskriften skyldes at jeg her logger et par notater på viner fra Mosel laget av Markus Molitor. Tysk riesling er ikke enkelt, og Molitors armé av ulike kuvéer gjør det helt kaotisk. Her kreves det spesialkunnskap. Hans hvite kapsler signaliserer en tørr vin, de grå-grønne er Feinherb, og de gylne kapslene er søte viner. På nettsidene til Molitor står det ikke noe om de enkelte vinene, og det er mildt sagt uvanlig for en produsent. Forklaringen er vel at knapt noen har oversikten over alle variantene, og at de varierer fra år til år. Best å holde slikt borte fra nettet. (La meg ile til og si at dette er en meget god og anerkjent produsent!)

Markus Molitor Edition 5. Wehlener Klosterberg Riesling Spätlese 2007 kr. 220

Sødmen her tilsvarer Feinherb, men den heter spätlese. Den er spontangjæret på store fat, og har fått ligge ni måneder på bunnfallet. Vinen er fin og lett, velbalansert med et lekkert syrespill, og er fortreffelig som matvin. Det er litt petroleum som på ingen måte skjemmer, og et generelt godteripreg er det også - særlig på duften. (På polets sider står det ingen årgang, men den vinen jeg smakte var 2007)

Markus Molitor Riesling Tørr 1987

Denne vinen er utsolgt, og det kan skyldes to forhold. Det ene er at norske vinkonsumenter ikke er pyser, eller at de har blitt feilinformert. Eller kanskje en 28 år gammel vin til knappe 250 kroner ble for fristende? I alle fall: vinen var mer interessant enn god. Duft av steinstøv, og smak av stikkelsbærsaft. Ubeskrivelig stram, men likevel lekker. Det krever lang tilvenning å faktisk like viner som dette, men som botsøvelse virker det helt fortreffelig. Nivået er QbA, og vinen er laget på barrique.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...