torsdag 19. august 2010

SN: Burgunder og Riesling


I sommer ble jeg lengre borte fra kjelleren enn planlagt, og dessuten totalavholdende i den perioden jeg kunne få en oppringning fra intensivavdelingen til alle døgnets tider (se tidligere innlegg). Nå har jeg vært en tur i kjelleren igjen, og kom opp med disse tre vinene:


Schloss Johannisberg Riesling Kabinett Trocken 2005 (Rheingau)

I Rheingau er det Breuer, Weil og Leitz det snakkes mest om i Norge og mange andre steder, men det er Schloss Johannisberg (bildet) som er det historiske kjernepunkt for Rheingau og tysk Riesling. Her plantet de først Riesling, og det var her de laget de første spätlesene også. Men fra 70-tallet gikk det nedover med dem. I det siste har de hevet seg betraktelig, og det er uomtvistelig at de har noen av de beste vinmarkene i området.

Lenge har jeg vært en stor tilhenger av deres kabinetter, ikke minst til den prisen jeg kjøpte dem for på Flesland. 115 kroner lå de lenge på, og det var jo spottpris. Men Wine Tailor, som nå har begynt å importere dem, har lagt seg på en absurd prispolitikk. Kabinett Feinherb fra den strålende 2007-årgangen selges for 289 kroner! Jeg kjøpte den på Flesland for 135 kroner, og jeg har omtalt tidligere årganger på fordelaktig vis på bloggen.

Men tåler den lagring? Helt klart. Den har fått aldringspreg uten at det på noe vis tipper over i det alderdommelige. Litt appelsin/mandarin, en finslig på sett og vis kniplingeaktig tekstur, og et mineralsk preg som ikke tipper i retning petroleum (som mange Rieslingviner får med en viss alder).

Gjenkjøp? - Helt klart ja på Flesland. Helt klart nei på polet.Hocheimer Kirchenstück Riesling Trocken 2004 (Künstler)

Vinrankene i denne kjente vinmarken var omtrent femti år da druene ble brukt i denne årgangen, og avkastningen var lave 35 hl/ha. Men det er kanskje årgangen som er det mest vesentlige av informajon på denne flasken: 2004 er svært omstridt. Mange mener den er i skrinneste laget, og at Riesling fra Tyskland smaker Sauvignon Blanc i akkurat denne årgangen. Det er en grov generalisering, men vinene framstår på den skrinne siden. Terry Theise, en av mine to fremste kilder på tysk vin, sier at 2004 was relatively light and often vividly green, which you either like or dislike.

Denne hadde godt av tid i glasset, og ikke minst høyere temperatur. Opplevd syre og "skrinnhet" er lett påvirkelig av temperatur. Med temperatur rundt 14-15 grader (anslagsvis), og en drøy time i glasset, framstår denne med slank steinmineralitet, og en lett vokspreget viskøsitet. Elegant - helt klart - men det er Chenin Blanc som er fremste alternativet, ikke Sauvignon Blanc.

Kirchenstück er den av de tre-fire beste vinmarkene i Hocheim som lager de mest elegante vinene, mens for eksempel Hölle gir en mye rikere stil enn man vanligvis assosierer med Rheingau. Dette er relativt flate vinmarker med et rikt og dypt jordsmonn.

Gjenkjøp? - Definitivt kanskje.


Savigny-les-Beaune 2001 (Pavelot)

Denne vinen er etter min smak optimal akkurat nå. Forrige flaske var smakt for et halvt år siden, omtrent, og denne var ikke merkbart forskjellig fra den. Skogsbunn, jordbær/bringebær, og en noe mistenkelig bruning. Men den er fremdeles livlig og med frisk syre.


Gjenkjøp? - Ja.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...