onsdag 9. desember 2009

Klasse!


Er det tilfeldig? Når aviser og andre skal illustrere øvre samfunnslag, eller her: det midterste, så er det noen som drikker champagne.

Men om valget av illustrasjon er sørgelig forutsigbart, så er innholdet i undersøkelsen NTB-artikkelen viser til interessant. Vi har klasser også i Norge, og folk klarer å si noe vettugt om hvor de hører hjemme i klassesamfunnet.

Nå er det ikke god tone å snakke om klasse i Norge, og i alle fall liker ikke folk på høyresiden å snakke om det. I Storbritannia, der jeg på mange måter føler meg vel så hjemme som i Norge, er det ikke tabu å snakke om klasse. Klassesystemet er da også mer finmasket, og blir av flere oppfattet mer presist, enn i Norge. Forfatteren Eric Arthur Blair (mer kjent som George Orwell) kunne si "I was born into the lower upper middle class" - og de fleste visste hva som kjennetegnet disse.

I England er det tabu å snakke om penger - i alle fall i alle deler av middelklassen - men ikke om klasse. I Norge er det vel omvendt? Den fantastiske boka Watching the English: The Hidden Rules of English Behaviour viser dette med all ønsket tydelighet, og klasse har ikke nødvendigvis med penger å gjøre. Har man vokst opp i den øvre middelklassen så endrer man ikke klasse fordi man blir fattig. Det hevder i alle fall Kate Fox, og hun har forskning som viser dette.

Men tilbake til undersøkelsen. Det er flere som stemmer FrP som sier de er arbeiderklasse enn det er av de som stemmer Arbeiderpartiet. Dette overrasker ikke oss som har fulgt norsk politikk over tid. Det kan også være med på å forklare at FrP er sterkere ute i distriktene enn i bystrøk, for mens bare 21% av de i Oslo sier de tilhører arbeiderklassen, så sier 37% av de i Finnmark det samme.

Jeg lurer på: er ikke mye av forakten for FrP mest forakt for de med lavere utdanning og en Harry livsstil? Trykk på "kommentar" under og si din mening.

2 kommentarer:

kds sa...

Kanskje. Mandag kom jeg tilbake fra Italia og der er konsumpsjon av hverken spumante eller andre viner noe klassefenomen. I nesten hver gate i Firenze finnes det et enotek som serverer enkle retter og et godt glass vin både ettermiddag og kveld. Hos Fuori Porta oppdaget jeg Ciró.

Ole Martin Skilleås sa...

Takker for tipsene, men det blir nok sørgelig lenge til jeg får sjansen til å følge i dine fotspor.

Spumante er en stor sosial utjevningsbevegelse i Italia. De drikker skvipet alle sammen ved det minste påskudd. Heller dem enn meg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...