fredag 15. mai 2009

FrP - Frekkhetspartiet


FrP er rikt begunstiget med frekkhetens nådegave. Ikke bare lyver de så det renner av dem (se innlegg her for en uke siden), de skifter også politikk på null komma svisj.

I år etter år har FrP kunnet love massive skatte- og avgiftslettelser, i tillegg til enorme økninger på utgiftssiden på statsbudsjettet. Melk og honning. I strie strømmer. Og velgerne strømmet også til, lokket av klar tale og milde gaver.

Årsaken? De har hatt mer penger å bruke enn de andre partiene: hvert eneste år har de forkastet handlingsregelen, og brukt oljepenger som fulle sjømenn med landlov. I gode som dårlige år, mens boligbobler og aksjebobler vokste. At dette skulle føre til mer inflasjon og tapping av fremtidige generasjoners formue? Nei, det var bare keiserens nye klær.

Men nå, når det faktisk er om å gjøre å unngå en deflasjonsspiral og folk settes på porten i betydelige antall? Nei, nå er det bekymringsfull bruk av oljepenger sier en framstående Frekkpartist til NRK:

"Faren er at kronekursen blir høy og at eksportbedriftene rammes, advarer Frps Christian Tybring-Gjedde:
– Det er en fare for at man kan bruke for mye penger, hvis alle tiltakene som har blitt iverksatt det siste halvvåret begynner å virke samtidig. Da står man i fare for en høy inflasjon i fremtiden og får et nytt sjokk i økonomien. Det er ikke positivt, sier Tybring-Gjedde."

Disse farene er reelle, og jeg har advart mot dem her på bloggen, men de var betydelig større før. Da ville FrP bruke mye mer oljepenger på alle gode formål, og noen til. (Mens Høyre og Venstre ville bruke mindre enn regjeringen).

Oppslutningen om FrP er nær 30%, men troverdigheten er fremdeles 0.

4 kommentarer:

Anonym sa...

For ikke å snakke om opptredenen i bystyret i Bergen, hvor man løper fra tidligere inngåtte avtaler og overlater til de andre partiene å skaffe bergenserne veier, mens man selv skryter av bompengemotstand, vel vitende om at det ville bety ingen veier.

Akkurat som om fravær av bompenger betyr at veiene blir gratis - de fleste bergensere betaler i tillegg gladelig en tier for å slippe 15 min i kø.

Enda verre blir hele forræderiet av at man sentralt antydet at man burde arbeide for å utsette saken til over valget - underforstått vi er mot bompenger rett før valget, men etterpå er det OK. Alle som vurderer å stemme FrP burde lese BTs analyser av FrPs adferd. Men fakta inngår nok dessverre ikke i den jevne FrP-ers verdensbilde.

Kanskje på tide å punktere partiet ved å gi de ansvar, så får vi akseptere 4 jævlige år etter analogien 7 magre før de 7 fete. Men Kristin Halvorsen og SV har gått foran og vist at det går ab å lære....

Odd

Ole Martin Skilleås sa...

Helt enig, Odd.

Men hvordan gi dem ansvar, da? I en mindretallsregjering vil de lett kunne legge ansvaret på "de andre" - det vil de også i en flertallsregjering.

De gir seg ikke før de får flertall alene, men det er nok et stykke dit. I mellomtiden vil Ap styre - uten reelt alternativ. DET er også et demokratisk problem.

noamish- sa...

Populismen er så sin sak, men liberalismens ideologi om begrenset off. sektor har mye for seg i dagens Norge!

Mange - ikke minst de mange off. ansatte selv - synes å glemme hvor finansiering av sektoren kommer fra: Konkurranseutsatt sektor/eksport!

Barnehage, heldagsskole (SFO), en forvokst høyskolesektor (med lite matnyttige studier?), direktorater og helsevesen bør gjennomgåes med lupe.

Tradisjonell familiestruktur på landet med vekt på primær/sekundærnæringer ivaretok sosiale funksjoner som idag sluker halve statsbudsjettet! Mors rolle før er idag erstattet med alskens ekspertise på full lønn, mens grendesamfunnet før hadde rom for avvikere uten å tvangsmedisinere dem...Lønna i penger var lik 0!

Ole Martin Skilleås sa...

Liberalismen har mye for seg. Det er jeg enig i - men den har ikke mye med FrP i dagens tapning å gjøre.

Frekkhetspartiet vil jo bruke opp nasjonalformuen på offentlig forbruk - og dermed gjøre staten større. De vil også flytte oppgaver fra ledd nærmere brukerne (som kommuner) til staten.

Men jeg lurer på om du ikke blir for ensidig i ditt bilde på hvor kilden til rikdom kommer fra. "Konkurranseutsatt sektor" sier du: men hvem har "produsert" kunnskapen arbeiderne her har? Off sektor!. Hvem "reparerer" dem når de blir syke? Off. sektor! Hvem finansierer infrastrukturen den trenger? Off. sektor!

Gå gjerne gjennom denne med lupe, men glem ikke at det finnes verdier som ikke nødvendigvis slår ut på nasjonalproduktet. Mange ting/fenomen kan være mål i seg selv. Ytringsfrihet, for eksempel. Kunst? Vakker natur? Toleranse?

Svært mange høyproduktive oppfinnelser var kuriosa i vitenskapens lille hage en gang i tiden. Uhyggelig lite slikt har blitt oppfunnet fordi noen forretningsfolk eller politikere satte seg ned og definerte et behov for "X".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...