mandag 20. september 2021

Forster Freundstück vertikal


Pfalz Riesling smakingen jeg ledet 22. august 2021 var lagt opp for å utforske noen tema. I denne flighten var det årgangsvariasjoner som var tema, og med nødvendighet blir et annet tema modning. I klubbkjelleren hadde vi mange årganger av Mosbachers flotte Freundstück som så absolutt gjorde tjeneste som forskningsobjekt. Tidligere årganger har vært virkelig flotte og mineralske i stilen, med unntak av 2008 som var ukarakteristisk tropisk og kanskje overdrevent fruktig. Ingen av de andre vinene fra Mosbacher i denne årgangen hadde dette preget, så jeg tipper det var noe i produksjonen (kanskje gjæringsprosessen?).

Freundstück er den minste av vinmarkene i Forst med sine 35 mål. Mosbachers andel er 3,3 mål, og vinen bruker å ha det laveste nivået av restsukker av Mosbachers GGer. 

2017 Mosbacher Forster Freundstück Riesling Grosses Gewächs 

Dufter korn og bakt lime. Tydelig og presis i munnen, en særlig presisjon også i ettersmaken der det også kommer et preg av urter. Med nødvendighet også den vinen i denne flighten som er yngst og minst utviklet. Erfaringen tilsier at den vil legge på seg noe uten å miste presisjonen. 

2015 Mosbacher Forster Freundstück Riesling Grosses Gewächs 

På duft er det her sitronterte, og vinen er tydelig mer fruktig og opulent enn årgangen over. I denne sammenhengen fremstår årgangen som "big" med stor fylde, men den har også god syre så balansen er aldri i fare. Her er det grunn til å tro at videre lagring vil harmonisere vinen og gjøre denne mer aromatisk kompleks. 

2014 Mosbacher Forster Freundstück Riesling Grosses Gewächs 

Ikke særlig aromatisk, men det er krystallisert sitron og noe litt tropisk på nesen. Meget frisk, men også god frukt og høy presisjon. 

2013 Mosbacher Forster Freundstück Riesling Grosses Gewächs 

Som vinen over er også denne litt stum, men utmerker seg mer i munnen. Klar og kjølig stil med en fin, smidig og velintegrert frukt. Her hersker harmonien, og vinen nærmer seg etter min mening optimum. 

Jeg hadde ikke på forhånd lest meg opp på årganger av den enkle grunn at de er generaliseringer som ikke gir oss noe annet enn fordommer. Heller smake hvordan årgangen har slått ut akkurat i denne vinmarken hos denne produsenten. 

Konklusjonen må bli at ja; det er tydelige årgangsvariasjoner. Ingen bombe akkurat, men det er først på et mer generert nivå vi kan konkludere hva som skyldes årets klimatiske forhold og hva som skyldes vinmaking.

Min egen forkjærlighet for denne vinmarken skyldes kanskje at Freund er etternavnet til en engelsk venninne av meg, og vinmarken har fått navnet etter en tidligere eier som het nettopp Freund. Antakelig ikke en slektning, siden hennes far kom til England som tolvårig jødisk flyktning fra Wien i 1939

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...