torsdag 9. desember 2010

Kostelig!

Kina synes så desperate etter å unngå oppmerksomhet rundt det at en av landets egne dissidenter får Nobels fredspris at de finner på hva som helst. De gjør selvsagt som alle andre diktaturer gjennom historien: sensurerer, fenglser, truer og forfølger. For 21 år siden plaffet de ned kanskje tusenvis av egne innbyggere som krevde demokrati. Men det er ikke nok for verdens mest folkerike diktatur: nå lager de komikk på høyeste nivå også.

De opprettet i hui og hast en alternativ fredspris, gir den til en person som absolutt ikke vil ha den, og siden han ikke dukker opp får en helt ukjent liten jente på seks år tildelt prisen. Man skulle kanskje tro at verdens største diktatur, med 1 400 000 000 mennesker, skulle kunne klare å finne en dugendes PR-rådgiver. Men den gang ei! De klarer å gjøre seg selv så grundig til latter at det savner sidestykke.

Liu Xiaobo var en av få demonstranter fra Tiananmenplassen i 1989 som ikke ble massakrert. Han har blitt forfulgt og fengslet. Tunge trusler mot egne borgere og land som våger å stille på seremonien i morgen er dystre og skremmende ting. Landet fortjener likevel takk for å ha gitt oss alle grunn til å le i dag!

2 kommentarer:

Benedicte M. Irgens sa...

Ja, man skulle tro det var et forsøk på å være morsom eller noe - global scale stand-up comedy. Men for ordens skyld er det verdt å merke seg at det ikke er kinesiske myndigheter som har samlet seg og "opprettet" denne prisen, men en eller annen obskur gruppe businessmenn eller noe som visstnok påstår å ha bånd til kulturdepartementet, som aldri skal ha hørt om prisen engang. Den er visst ikke annonsert spesielt mye i kinesiske medier heller, så vidt jeg forstår, men har ikke overraskende nådd våre med en viss kraft. Med en milliard innbyggere, kan mye rart skje.

Ole Martin Skilleås sa...

Takk for informasjonen Benedicte! Det er en nyttig påminnelse at selv i et totalitært land finnes det rom for privat initiativ også på det politiske området - så lenge myndighetene ikke blir kritisert.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...