lørdag 13. mars 2010

SN: Viner på Voss


Flaks! På fredag ettermiddag ante jeg fred og ingen fare. Jeg skulle være hjemme alene med barna på kvelden, mens fruen skulle til en venninne. Dette var bare et røykteppe, viste det seg, for fru Skilleås hadde andre planer. Hun hadde lagt en plan der jeg hadde en avtale på kontoret kl. 14:30 - og der hun dukket opp og annonserte at vi skulle til Park Hotell på Voss. Der skulle vi overnatte, og spise fem retter med vin. Barna var tatt godt vare på. Så la vi i vei.

Etter et besøk i den sagnomsuste vinkjelleren var jeg helt perpleks. Overveldet av utvalget. Av forskjellige grunner endte vi med disse to vinene:

Duval-Leroy "Femme" 1996 (50cl)
Dette er Duval-Leroys topp-cuvée, og den består av 79% Chardonnay og 21% Pinot Noir. På duft er det rødfrukten som dominerer: toner av bringebær og jordbær - også litt plomme. I munnen er den kremet og savoury. Flott grep og fylde, sitrus og bacon, med strålende konsentrasjon og svært god lengde. En svært god champagne - en svært god vin til en svært god pris. Vi betalte 575,-. Jeg driver ikke med poeng, men jeg ville landet rundt midten på 90-tallet på denne vil jeg tro. En fantastisk vin!

Vi var to stykker, og det var begrenset hvor mye vin vi kunne tylle i oss den kvelden. Vinen skulle passe til både torsk og hjort. Siden dette var en overraskelse fikk jeg ikke anledning til å se mye i listen på forhånd, og etter at vi først ikke fant den vinen jeg hadde plukket ut kom vi over denne:

Vosne-Romanée 1er Cru "Les Suchots" 2001 (Sylvain Cathiard)
Mørk, med bare et lite hint av bruning i kanten. På duft var den søtlig og krydret litt i retning allehånde. I munnen fyldig og fin, men den manglet spenst. Etter en runde i champagne-kjøleren fikk den rett temperatur. Den var fin, men over middagshøyden. Litt sliten vil jeg si. Ingen dårlig vin, men til over 1200 kroner var det et dårlig kjøp. Med litt research i vinlisten på forhånd ville jeg funnet langt bedre viner til mye hyggeligere priser. Bare to år tidligere var denne priset til 695,- i samme restaurant. En brutal og vinmessig helt ubegrunnet prisøkning. Det var den prisen jeg så i listen i kjelleren. Skal jeg fortsette å peile meg inn på 100 poengsskalaen ville jeg plotte denne vinen inn rundt 88.

Maten? Den var svært god.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra jeg ikke kunne komme da. Synd med Cathiatd, og ulikt Park å prise sånn. Drakk Rousseaus Ruchottes-Chambertin 98 til 850 kr der for 18 mnd siden. Og maten har kommet seg enormt! Da jeg var der med kona klarte vi tre flasker (Evangile 83, Penfolds Grange 83 og Corton-Charlemagne 90, Bonneau), dette var for knappe 10 år siden, men maten var på et helt annet nivå enni dag.

Odd

Ole Martin Skilleås sa...

Ja, Cathiard hadde fått en solid prisoppgang - antakelig i pakt med produsentens stigende stjerne, og hadde jeg visst den nye prisen da vi var i kjelleren hadde det blitt en annen vin. Jeg skriver det på kontoen for erfaring.

Maten var svært god. Skulle man trekke for noe der måtte det være at den var litt tam - men det kan man jo justere selv med S&P.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...