tirsdag 21. juli 2009

Høyre, kapitalistene og strategien


De som bruker ryggmargen og fordommene i sin politiske analyse går ut fra at Kapitalen (med stor K) støtter Høyre. Det er ikke nødvendigvis riktig. Røkke har gjort mye ut av sin kjærlighet til Arbeiderpartiet, og fått godt betalt for det - som Jens P. Heyerdal før han. Nå er det vi ser Christen Sveaas med flere som kroneruller for FrP. Hvorfor det?

FrP har stor oppslutning, og de kan komme i posisjon etter valget. Det er greit nok. Men de har noe annet til felles med Arbeiderpartiet også: de har ingen betenkeligheter med å bruke statens penger til å støtte enkeltkapitaliser. To store saker kan egne seg som eksempler her: IT Fornebu og Aker Solutions. Begge er tilfeller der Ap og FrP lot seg lure av smarte lobbyister til å bruke statens penger på en måte som gavnet kapitalistene som var innvolvert, men neppe til fellesskapets beste. Høyre var imot. Ikke minst prinsippielt: staten skal legge til rette for konkurranse, ikke delta i den - og heller ikke velge ut noen kapitaliser for å støtte dem.

Rart da at profilerte kapitalister starter kronerulling til FrP? Rart da at Sveaas stiller med en samfunnsforståelse som knapt ville holdt i samfunnsfag på videregående? Det er jo rørende at de viser slik omsorg for Høyre i debatten som har rullet i DN i mitt feriefravær, men kapitalistene har nok større omsorg for seg og sitt enn for Høyre.

Høyre vil nok ha problemer med å bli større enn FrP på kort og mellomlang sikt, men vil stå seg på å markere tydelig forskjellene på borgerlig side. Høyre har tradisjonelt sett jenket seg mest for å få til et samarbeid på borgerlig side, men det har vært fordi partiet har vært størst og har hatt mest å gi! Nå har Høyre ingenting å gi, men mest å vinne på å gjøre seg tydelig. Strategien med å ikke "krangle" med de andre på borgerlig side er totalt feilslått: partiet framstår som en drømatte for de andre, og får taperstempel.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...