tirsdag 5. desember 2023

Sensur og ChatGPT (og lignende tjenester)


Overskriften kan vel tyde på at dette er en protest mot forsøk på å stoppe ytringer av ett eller flere slag, og kanskje det er det på et vis. Men utgangspunktet er en refleksjon over den prøvelsen det er - eller kan være - å lese og sette karakter på eksamensoppgaver på universitetsnivå der tekstproduksjonen ikke har vært strengt kontrollert (som i en gymsal der PC'ene har blitt nedgradert til skrivemaskiner).

Jeg har lenge likt det å lese og sette karakterer på eksamensoppgaver minst blant alle mine gjøremål ved Universitetet i Bergen. Det er noe med det å oppdage hvor lite det har blitt igjen av alt en har forsøkt å formidle, både av kunnskap og ferdigheter. 

Selvsagt så er det også mange gode og svært gode besvarelser, men man sitter igjen med en kanskje ikke helt ubegrunnet mistanke om at disse hadde klart seg nesten like godt uten den innsatsen man gjør som underviser. 

Uansett: Jeg tenkte at med ChatGPT (og lignende tjenester), så ville jeg i hvert fall nå slippe å lese besvarelser som er uleselige og/eller ubegripelige, noe man jo har vært utsatt for i årenes løp. Men en skal være forsiktig med hva en ønsker seg. 

Det er sikkert studenter som har brukt ChatGPT fornuftig og forsvarlig, og der det ikke er så lett å se om noe slikt har vært brukt. Og kanskje enda flere som ikke har brukt denne og lignende tjenester. Men denne gangen ble det altså noen besvarelser som ser ut til å ha vært satt bort til ChatGPT (gratisversjonen) omtrent fra begynnelse til slutt. Og det er grusomt å lese. Grusomt!

Denne ultraprosesserte ordgrøten er gjør lesingen til den verbale versjonen av å rave rundt i en bomullståke. Jeg trygler om at det snart må bli slutt, for her er det ingen konturer. Bare en tykk strøm av omtrentligheter og bullshit. 

HMS-avdelingen må på banen, for her går det på den mentale helsen løs. Kan vi ikke bare sette bort også sensuren til en tekstmodell som er matet med alle tidligere besvarelser og deres karakterer? Den vil kunne gi konsistent riktige karakterer samtidig som personalets mentale helse bevares. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...