torsdag 30. november 2023

Kjellerviner i november


2012 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges 1er Cru Les Bousselots

Klar rubin på farge, med litt aldring synlig. På duft ganske moderat, men med jordlige aromaer og kirsebær. I munnen elegant og balansert, men uten det avtrykket jeg ønsker meg i en rød burgunder med 10+ år. Grei lengde. Plasserer seg akkurat på rett side av skillet mellom god og meget god, men heller ikke mer enn det.

85/100

2008 Lopez Heredia Viña Tondonia Rioja Reserva kr 240 (37,5cl)

Denne halvflasken kom i min besittelse nylig og ganske tilfeldig, men alderen tatt i betraktning er det naturlig å skrive om den i denne sammenhengen. Klar rødfarge. Duft som en rød burgunder, med et jordlig preg, et snev av lakris, velbrukt lær og ganske generell mørk rødfrukt. I munnen syrlig, med god dybde i frukten og meget god lengde. Det er litt tydelige syren som i en blindsmaking ville skilt den fra en burgunder, men som i kulinarisk sammenheng også ville skjært gjennom fett i maten. 70% Tempranillo, med 20% Garnacha og resten Mazuelo. BU-vin som er inne på noen pol - Fyllingsdalen i Bergen, for eksempel. Virkelig en utmerket vin. 

88/100

2010 Château La Tour de By (Médoc)

Dyp farge. Merkbart mer fast og mindre fruktig enn den forrige flasken som jeg drakk for nesten to år siden. I fin balanse, men fast og "maskulin." Perfekt til biff og pommes frites. Den siste flasken av tre jeg kjøpte for kun få år siden til fattige 210 kroner. 

85/100

2006 Ioppa Ghemme Bricco Balsina kr 500

Strålende Ghemme med alder. Fortsatt frisk farge med mer dybde enn ventet. Duft med jord, høstløv og litt syrlig kirsebær. God frukt i munnen og god lengde, men også en svært tydelig syre. Den skjemmer ikke, men den gjør det umulig å beskrive vinen som harmonisk eller helt balansert. Med mat fungerer dette helt supert. Utmerket vin, med 15% Vespolina! Vinen har ikke vært i min kjeller, det må sies, og selv om den er i salg nå er den gammel nok til å passe best inn i denne kategorien (Bildet: I en altfor tung flaske! 1977 gram uten kork og kapsel. Det er sykt, sykt, sykt! Slutt med dette, Ioppa!)

88/100

2010 Bouchard Père et Fils Beaune 1er Cru Grèves Vigne de L'Enfant Jesus

Basusjernet rir igjen. Jeg var spent etter noen rapporter om at denne vinen skulle ha dødd en plutselig død. Men her var det liv. Heldigvis. På fargen er det en viss bruning som tyder på alder. På duft er det en kjent moden burgunderprofil med edelt treverk, noe jordlig, jordbær blandet med tørkede urter. I munnen er det en frukt og fylde som fint balanserer syren. Harmonien råder, og det er lite som stikker seg ut. Det er ingen bråhast med resten, men heller ikke så mye å vinne på å ruge videre. 

91/100

THE 100-POINT RATING SCALE

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-69)


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...