søndag 10. september 2023

Russiske paramilitære grupper


Wagner er en kjent russisk paramilitær gruppering som ble kjent som operative i Ukraina,og senere som for forsøk på statskupp - hvis det var det det var. 

Men de er ikke alene. Her er en oversikt fra Molfar - en organisasjon av frivillige som setter samme informasjon fra åpne kilder - noe som Bellingcat. Oversikten er obligatorisk lesning for alle som er interessert i Russland.

Paramilitære grupper er forbudt etter russisk lov. Men russisk lov spiller ingen rolle når de er akseptert og i flere tilfeller aktivt brukt av makthaverne i Kreml, i siste instans Putin selv. Undersøkelsen viser at alle 37 gruppene har kontakter til Kreml, og må aksepteres av Kreml, men også at mange av dem opererer under kommando av grupperinger i den russiske staten. De fleste er finansiert av forsvarsdepartementet, men noen er finansiert av selskaper, som Gazprom, og noen også av den Russisk Ortodokse kirken. 

De er skapt for å føre hybrid-kriger, uten direkte forbindelse til den russiske staten. Wagner, og andre grupper, har også vært involvert i tradisjonell krigføring i Ukraina og andre steder. 

En mer folkelig oppsummering er at disse gruppene er samlinger av avskum, sadister, nazister, psykopater og krigsforbrytere. De står til rådighet for maktpersoner - enten makten er politisk eller økonomisk (men forbindelsen mellom disse sfærene er tett i Russland. Ingen er mektig uten å være rik, og er du mektig er du også nådeløst brutal). 

De som ser for seg en blodig slutt på Putins regime, kan trolig være trygge på at disse gruppene vil være involvert. På en eller annen måte. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...