mandag 3. juli 2023

Tildelt kjønn?


Det har skjedd en språklig utglidning helt uten grunn i virkeligheten. Stadig flere, også slike som både kan vite bedre og faktisk vet bedre (går jeg ut fra), skriver og sier "kjønnet man fikk tildelt ved fødselen." Dette impliserer at biologisk kjønn var noe sentrale personer bestemte der og da, mer eller mindre tilfeldig. 

Saken er at ingen "tildeler" deg noe kjønn ved fødselen. Like lite som de tildeler deg en blodtype. Man har enten store kjønnsceller (kvinne) eller små (mann). Dette lar seg derimot ikke fastslå med det blotte øye, så i praksis er det synet av kvinnelige eller mannlige kjønnsorganer som avgjør hva som går i registeret. For de aller fleste barn er dette en grei og opplagt sak. 

Men i noen ekstremt sjeldne tilfeller kommer det blotte øye til kort. De synlige kjønnsorganers tale er flertydig. Disse tilfellene omfatter fem til femten barn hvert år, av ca. 50.000 til 55.000 barn. Det betyr 0,1 - 0,3 promille der det må ligge en mer komplisert vurdering til grunn og der det gir noen som helst slags mening å snakke om kjønn som noe "tildelt." For mellom 9.997 og 9.999 av 10.000 er det opplagt. 

Men det er også ganske misvisende å benevne dette som å "tildele kjønn" siden det er en omfattende kartlegging som ligger til grunn med hormonprøver, analyse av kjønnskromosomer og gener, og prøver for å avdekke kjente sykdommer og syndrom som kan ligge til grunn. Helsedirektoratet sier dette på sin nettside i punktet som heter "Hvordan blir det avklart hvilket kjønn barnet har?:"
Utredningen fører alltid fram til hvilket kjønn barnet har, selv om den underliggende årsaken ikke alltid blir funnet.
Dette høres ikke ut som noen "tildeling" men heller en utredning som gir en avklaring om et faktum. Barnet har et kjønn. Man finner det, også i disse vanskelige tilfellene.

Så: selv for de 1-3 av 10.000 barna der svaret ikke er åpenbart, finner man altså ut av hvilket biologisk kjønn barnet har. Det er ingen "tildeling." (At ikke alle føler seg hjemme i det kjønnet man har, er også et faktum så klart.)

Derfor er det også på høy tid at vi slutter å snakke om "kjønnet man fikk tildelt ved fødselen."

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...