mandag 31. juli 2023

Kjellerviner i juli


2010 Georg Mosbacher Forster Freundstück Riesling Grosses Gewächs

Dyp gyllen farge - et tydelig aldringstegn (se bildet). 2010 er en årgang i Tyskland som fikk stor åtgaum for syren, men den skjærer litt i denne vinen. Som et barberblad. Kunne man skrudd den ned noen hakk ville denne vinen vært helt super. På nesen er det litt epleskrott til å begynne med, men legger seg fort ned for å bli bare nok et element i kompleksiteten. Ellers har vi bakt sitrus og urter. Delikat vin i munnen, men syren merkes godt - som nevnt. 

Jeg hadde tenkt å holde på 2010-årgangen fra Tyskland siden syren er så skarp, men jeg konkluderer nå motsatt: Syren forsvinner jo ikke, mens frukten helt klart vil gjøre mindre av seg med årene. Det er best å drikke opp, og å holde seg unna de syresterke årgangene (jeg kjøpte bare to flasker tysk Riesling fra 2021, og det var denne vinen). 

88/100

2008 Pierre Damoy Chambertin Grand Cru

Hva skal man si? Dette var en helt ekstraordinær vin. Absolutt en av de beste jeg noen gang har smakt. En brun-oransje tone i kanten forteller on alder. Den har lag på lag av duft, med syrlige kirsebær, sopp, orientalske krydder, noe jordlig, lær, osv., osv. Både dybde og friskhet, eleganse, letthet, dybde og framfor alt harmoni. Dette er absolutt en av de beste vinene jeg har smakt noen gang. Kjøpt på Red & Whites "salg" i februar 2012 for 750 kroner. En virkelig helt ekstraordinær vin fra en produsent og en årgang som ikke skaper forventninger om dette, men Chambertin er viden berømt av en grunn. Jeg er glad jeg holder igjen på poengene slik at viner som denne kan få rettferdighet på poengskalaen. 

97/100

2013 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges 1er Cru Les Cailles

Lys og klar vin fra en årgang jeg ikke investerte så mye i, og som jeg kjenner lite til i moden utgave. Det var en kald vår med ujevn modning, en del styrtregn i løpet av sommeren, men der september - som vanlig -reddet det hele. På nesen kjente jeg kork. Det mente jeg i hvert fall, men en smak av vinen viste at det måtte være noe annet siden frukten var frisk, robust og helt intakt. Jeg klassifiserte det bedre etter hvert, som en tydelig vegetal tone. Vinen er elegant, mer Chambolle enn Nuits om man skulle navigere etter "læreboken." Og med mer varme i vinen kommer markjordbærene klart til sin rett. Flott vin, men noe på den grønne/vegetale siden i første aromabildet. 

88/100


THIS 100-POINT RATING SCALE

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-70)

Og denne tar jeg på alvor! 90 poeng, for eksempel, betyr "enestående" og ikke "utmerket." De vinene jeg vurderer med denne presumptivt presise skalaen er viner jeg har brukt mye tid og oppmerksomhet på, men tallene vil uansett bare gi en illusjon av presisjon. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...