torsdag 30. mars 2023

Kjellerviner i mars


2006 Fattoria di Fèlsina Berardenga Fontalloro

Dekantert i mindre enn en time. Flott nese med friske, mørke kirsebær som dominerende ingrediens. Noe lær og tobakk også, men mer i bakgrunnen. Det var ikke noe her som ropte Chianti eller Sangiovese, selv om det italienske opphavet var ganske tydelig. Ingen av druene i Piemonte, for eksempel, var inne som mistenkte. I munnen er det en perfekt harmoni mellom den flotte og fortsatt spenstige frukten, friskheten og de svært finslige tanninene. Meget god lengde, og en klart helt enestående vin. Dette var den siste av mine tre flasker, dessverre, og den eneste som ble drukket på topp. (Bildet over viser de fleste av kveldens viner, og denne var absolutt en av de to-tre beste.)

92/100

2005 Domaine Pavelot (Jean-Marc et Hugues) Savigny-lès-Beaune 1er Cru La Dominode

Klar og rubinrød. På nesen sure kirsebær, jord og møbelpolish. Det gjennomgående adjektivet er "dyp." Alt er dypt med denne vinen - til og med ettersmaken. Til å begynne med, og en god stund utover, er strukturen noe for dominerende. Den blir litt bitter i munnen, men det er ikke noen ulempe så lenge den drikkes med mat. Det er ikke før den når omtrent romtemperatur at frukten balanserer strukturen, og vinen blir harmonisk. Da kan den kvalifisere som "enestående" og få 90 poeng. Den neste flasken kommer snart på bordet, for frykten er der at strukturen holder på å ta over denne vinen. Skjer det også for andre 2005'ere? Da blir det travelt! Men den forrige flasken (for to måneder siden) var helt perfekt, så det er trolig innenfor normal flaskevariasjon.

90/100

THE 100-POINT RATING SCALE

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-70)

Og denne tar jeg på alvor! 90 poeng, for eksempel, betyr "enestående" og ikke "utmerket."

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...