lørdag 26. september 2020

Italienerne blir regelryttere og helvete opplever snøstorm


En skulle ikke tro det var mulig, men det mest anarkistiske og lite autoritetstro folket jeg kjenner til er nå de som nidkjært følger coronareglene. Tirsdag 22. september hadde de bare 1.300 nye smittetilfeller, mot over 10.000 i både Spania og Frankrike. (Bildet: fra en italiensk venninne.)

De bruker jevnt over ansiktsmasker utendørs selv om det ikke er påbudt, og overholder avstandsregler i større grad enn de betydelig mindre anarkistiske landene rundt seg. Årsaken er vel at de best kjenner til hvordan det kan gå om viruset får spre seg uhemmet. Landet var det første der covid19 fikk spre seg til en stor del av befolkningen - i nord, vel å merke. 

Det hevdes at dette kan forklares ved at minnet om døde som ikke kommer i jorden, intensivavdelinger som knekker sammen og mye annet vi kjenner fra TV i mars og april fortsatt sitter i ryggmargen hos de fleste. 

En annen grunn er smittesporingen. I Italia tar de for seg folks sosiale nettverk heller enn de folk kan huske at de har møtt. Hukommelsen er svakere enn man tror, og dette systemet fanger opp flere asymptomatiske spredere. Men selvsagt er jo også de brutale erfaringene fra mars og april en grunn til at de holder seg med et meget intensivt sporingssystem.

Spørsmålet er om en klarer å holde oppe den beredskapen, både individuelt og på samfunnsnivå, som kreves. Menneskenaturen er en stri motstander, og vi er alle møkk lei av pandemien. Så lei at idiotiske konspirasjonsteorier sprer seg hos folk som burde vite bedre. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...