onsdag 2. september 2020

Château Latour 1971

En ekte førstevekst kan forsvare ett enkelt notat i en hel post. Auksjonspriser for denne vinen går fra rett i overkant av 2.000 kroner til litt over 8.000 kroner. Jeg har smakt denne vinen i 1988, 1989 og 1990 - årgangene den gang de var ti år gamle. Det vil si for ganske så lenge siden, og før mine ferdigheter som smaker var kommet opp på et godt nivå. Jeg har også smakt vinen i noen andre årganger, deriblant 1961 - en legendarisk årgang. Dessverre var alle de tre flaskene jeg har smakt fra ødelagt. 

Da jeg smakte alle førstevekstene i årgangene nevnt over, var det klart for meg at jeg likte Haut-Brion og Margaux best. De hadde en eleganse og sjarm som ikke var så lett å finne i de andre vinene. Om jeg ville gjort det samme i dag vet jeg ikke, og jeg har neppe råd til å finne det ut på egen hånd heller. 

Denne årgangen er ikke omtalt av Jancis Robinson i årgangsoversikten på hennes sider (som jeg har abo på), og hos Berry Bros. and Rudd går de ikke så langt tilbake. Den regnes ikke for å være av de store, men there are no great wines, only great bottles. Det samme gjelder trolig vintages

Château Latour 1971 (Pauillac)
Dufter varm murstein og høy. Godt grep i munnen tross alderen. Det hersker harmoni og eleganse - men også kraft. En sømløs og strålende vinopplevelse! De mest fremragende vinene byr ofte på motstridende egenskaper. 

(Notatet er fra 2016 - men det gjør neppe noen forskjell for en vin som dette.)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...