søndag 31. desember 2017

Kjellerviner i desember

2001 Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial
Fremdeles ungdommelig - særlig med syren. Duft av lær og røde bær, stram og syrlig i munnen. Jeg mistenker at syren vil dominere mer og mer, og tror ikke frukten holder skansen veldig mye lengre på denne. 

Gjenkjøp? Tja. Vel. Hmmm. Men den var jo ganske rimelig. 


2010 Jean-Yves Devevey Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Les Champs Perdrix Blanc
Langt navn, god vin til god pris. Dette er en av polets ukjente klassikere - inne på bestilling, men knapt noen pol lengre. Og vinene er modne. Sist jeg sjekket var det 2011 som var aktuell - en moden og ganske klassisk sentralburgunder uten oksidering til 260 kroner. Denne her også, som jeg har hatt i snart fire år: sitrus og en kald fruktig bunn. Flott vin til den moderate prisen. 

Gjenkjøp? - You bet! 

2005 Prager Riesling Smaragd Achleiten

Dyp gyllen. Rik duft med grapefrukt, mango og litt diesel. Spenstig syre under rikheten, og meget god lengde. Flott vin - men kanskje ikke helt på høyde med den forrige flasken som ble omtalt i juni.

Gjenkjøp? - Absolutt. 


2002 Larmandier-Bernier Champagne Grand Cru Vieille Vigne de Cramant
Dufter korn - først og fremst. Dernest bakst (autolyse), brioche og sitrus. Moussen har dempet seg kraftig med årene, og er knapt merkbar her. I ettersmaken er den mest som en hvit burgunder.

Gjenkjøp? - Ja. 

Pol Roger Brut 1996

Har blitt dypt gyllen, og duften er kompleks med blant annet tørket aprikos, melne røde epler og autolyse. Moussen er der, men har blitt mer dempet. God munnfølelse, og lang. Har holdt seg betydelig bedre enn vinen over.

Gjenkjøp? - Minst de to kassene jeg kjøpte.

2008 Dönnhoff Dellchen GG Riesling

Ganske dyp gyllen på farge. Duften er umiskjennelig Riesling, med epler og blomster. I munnen er vinen fyldig med godt merkbar syre - men på ingen måte noen dominerende syre. Ypperlig vin.

Gjenkjøp? - Ja. 

2007 Arlaud Bonnes Mares Grand Cru

Nydelig Grand Cru som er moden allerede - det er nok takket være årgangen. Dyp og kompleks duft med markjordbær, krydder og litt lær. I munnen er den frisk og fyldig i ett og samme nu. Jeg fryktet vel at eikepreget skulle ta over gitt produsentens rykte som i overkant eikentusiastisk, men jeg lot et glass stå natta over og det var faktisk friskere og mer bærpreget enn kvelden før. Synd det var den siste av de to flaskene jeg kjøpte i 2014. (Bildet: tatt mens jeg skrev notatet)

Gjenkjøp? - Helt klart.

2008 Allram Grüner Veltliner Eiswein

Som alltid en strålende dessertvin.

Gjenkjøp? - Helt klart. Jeg kjøpte en kasse, og det var for lite. 


2008 Georg Mosbacher Forster Pechstein Riesling Großes Gewächs
Fremdeles ganske så lys - blekt sitronskall, med duft der også sitrus er den dominerende faktor. Mer eksotiske frukter også, og et sniff fra bensinstasjonen. Strukturen er solid, med ganske så tydelige syrer i starten, men med tid og temperatur blir vinen fyldigere. Meget god lengde. Herlig drikke.

Gjenkjøp? - Helt klart. 


2002 Lilbert-Fils Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut Cramant
Ganske ung på farge. Duften går mest i retning sitrus og ferske aprikoser. Moussen er moderat. Meget syrlig i munnen, og forblir litt skrinn. I starten er ettersmaken litt beisk, men det kommer seg med luft og høyere temperatur. Denne var nok best som ung, og da i rollen som aperitif. 

Gjenkjøp? - Neppe.

2001 Château de Rochemorin
Litt vandig kant, ellers solbærmørk på fargen. Lær, bålrøyk og saftig mørk frukt på duften. Mild og avrundet i munnen. Det meste skjer foran i munnen, men det er en flott moden bordeaux til den moderate prisen av ca. 360 kroner nå i desember. Glad for at jeg sørget for å røske med meg en halv kasse. 

Ellers: denne eiendommen tilhørte filosofen Montesquieu - han med maktfordelsingsprinsippet vet dere - for en del tid siden. Noe det er verdt å dvele ved når verdens mektigste mann, og noen idioter i Polen, prøver å bryte det ned. 

Gjenkjøp? - Ja. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...