søndag 5. mai 2013

Barolo - 1955 til 1982

Dette er andre delen av Barolosmakingen i Vitis Bergensis 28. april, den første delen sto her.

Barolo Barisone 1978 (Fra Francesco Rinaldi)
Høstløv, jern og kald te. Frisk, lekker og spenstig i munnen. Ettersmaken mest i retning jern og rust. Fin vin med mye liv i seg, men etter ti minutter i glasset blir den svært støvete.

Barolo Serralunga 1979 (Schiavenza)
Lysere enn vinen over - såvidt. Snev av frukt og syrlighet på duften. Sursøt finish. Flott og lekker munnfølelse. Gøy vin. Tanninene melder seg etter hvert her også.

Barolo Marengo Cerequio 1982 (Cavalieri del Tartufo)
Ganske lik vinen over på farge. Litt mer gyllen kant, kanskje. Tobakk og litt møbelpolish. Høstløv i ettersmaken. Merker litt til tanninene, men på disse vinene er de svært avslepte.

Barolo (Serralunga) 1967 Fratelli Alessandria (Nå Schiavenza)
Pågående duft av gummistrikk og Fernet Branca, klart madeirisert. Lang ettersmak - dessverre.

Barolo 1964 (Marcarini)
Tobakkspung, bålrøyk, fylde og eleganse. Sitter som et skudd. Harmoni og eleganse, med en lang ettersmak som er svært velkommen i en vin som dette. Svært lys - kunne passert som rose på fargen. Har beholdt et trekk av det røde, men har også noe rødorange utover mot kanten av glasset. Kveldens klart beste vin etter min mening - så den får også pryde innlegget.

Barolo 1961 (Giuseppe Sordo)
Lys, men med skyggen av en kjerne. Shitake og cumin på duft, men med et tydelig bærpreg i munnen. Både frisk i munnen, og med en svært smidig munnfølelse. Likevel: det er et litt urent element her et sted - kanskje også ørlite madeirisert. Tross alt, også en svært god vin.

Barolo 1958 (Negro)
Kompleks duft, flott og frisk i munnen. Smaker betydelig yngre enn sine år. Harmonisk. Absolutt en av kveldens beste viner.

Barolo 1955 (Pio Cesare)
Helt lys, med et lite brunskjær. Korken gikk helt i oppløsning. Den dufter muggen kjeller, men også litt tobakk. Har kanskje aldri vært helt bra?

Barolo i denne aldersgruppen er en helt annen greie enn de som er 12-15 år gamle - og som ble omtalt i forrige innlegg. De brutale tanninene er slipt vekk, men det er også forbløffende mange viner som beholder noe av frukten i tillegg til modningspreget. Vi har nok vært heldige med leveransene, tross to suboptimale viner.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...