torsdag 28. februar 2013

Cleeves - Dead Water (krim)

Hva kaller man en kvartett med fem medlemmer? Svar: en serie.

Da Shetlands-kvartetten til Ann Cleeves endte med Blue Lightning - den beste av de fire, var jeg ikke så lite skuffet. Detektiven Jimmy Perez fikk saken altfor tett på seg, og det var nok tydelig for de fleste at dette var slutten selv uten det matematiske elementet. Dessuten: hvor mange mord kan man vente seg på Shetland? (Uansett: les alle i serien - de er svært atmosfæriske, og et par av dem også mer enn alminnelig spennende).

Det var det vel noen i BBC som oppdaget også, så nå er det en serie i produksjon som bare heter Shetland med Douglas Henshall i hovedrollen. Den er løselig basert på bøkene, men med oppmerksomheten som følger med ville det vel være uklokt å la være å "fortsette" en kvartett med en bok nummer fem? Derfor har "Shetland Quartet" blitt "Shetland Series".

Denne lenken gir et bra innblikk i boka, men en advarsel er på sin plass: det er informasjon der som vil ødelegge noe av spenningen med den boka man absolutt MÅ lese, før omtalte Blue Lightning.

Så hva syns jeg? Det er en god krim, helt klart. Men det er likevel en viss svikt i realismen her jeg ikke helt klarer å skrive på kontoen for poetic licence. Men kanskje det først og fremst skyldes at den fortettede stemningen i Blue Lightning ikke helt er på plass her - ei heller den sitrende spenningen? Men det er i så fall å måle mot noe av et mesterverk.

For oss i Bergen er det også hyggelig å se stadige henvisninger til forbindelsene mellom denne byen og Shetland i denne kvartetten serien.

Her er BBCs trailer for serien:


Konklusjon - Anbefaling.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...