tirsdag 16. august 2011

Opptøyene igjen

Jeg klarer ikke helt å slippe opptøyene og masseplyndringen i England i forrige uke. Mitt forrige innlegg dreide seg mye om at kommentatorer først og fremst avslører sitt verdensbilde når de skal komme med forklaringer: de fordommer man har sitter dypt, og man har nok, som kommentator, lett for å fortsette der man slapp sist.

For min del vil jeg peke på noen trekk det kan være verdt å få med seg, og som har havnet litt under radaren for de fleste.
  1. Det hele startet som en demonstrasjon i forbindelse med at politiet skjøt og drepte en firebarnsfar i Tottenham. Han var bevepnet, men hadde såvidt vites ikke avfyrt sitt våpen. Politiet fikk beskjed om å holde en lav profil, og ikke provosere. Når demonstrasjonen så kom ut av kontroll og plyndringen begynte holdt de seg tilbake og grep ikke inn i noen grad. Mange ellers lovlydige følte nok at det var fritt fram, og vi fikk et sammebrudd i den offentlige orden som vi ellers også ser i krig og krise. I Namsos 20. april 1940 var det plyndring i forlengelsen av bombingen, og mannen som kom ut av naboens kjeller med en sekk potet da han møtte eieren sa "det vart ei underlig tid". Slik masse-psykose var nok en vesentlig del av forklaringen i Tottenham og andre steder.
  2. Det har vært mye fokus på lærere, lærlinger, studenter og millionærdøtre som ble tatt etter plyndringen, men mindre på det at 69% av de arresterte var gjengangere. Mange av disse igjen var gjengmedlemmer. Det sies på engelsk at opportunity makes the thief, men her var det mange tyver ute allerede.
  3. Mange har oversett et klart etnisk aspekt: blant de arresterte er det en relativ overvekt av unge menn med karibisk og hvit engelsk bakgrunn, mens det blant ofrene (drepte og plyndrede) var en klar overvekt av asiater (pakistanere og bangladeshi i særlig grad). Det er de siste som driver forretninger i fattige områder, og bygger lokalsamfunnene. Deres familiestruktur er vesentlig sterkere enn blant karibiere og hvite engelske, der fraværende fedre synes å være normen.
  4. Britene er kanskje planetens mest selvkritiske folkeferd. Det er mye vrangt og leit i landet, men også mye fortreffelig og bra. Jeg anbefaler sterkt denne artikkelen i det venstreorienterte tidsskriftet Prospect. Når livet påviselig blir bare bedre og bedre, så mener britene at det blir værre og værre.
Men det er, for all del, store og påviselige forskjeller i landet og innen London. Da jeg bodde i England var jeg svært ofte i London, særlig i helgene. Jeg brukte å bo hos en venn i Tottenham (fem min. spasertur fra Seven Sisters tube) og en venn i Kensington (i Lexham Mews - der eiendommer i snitt selges for 13 mill. norske kroner). Det var virkelig a tale of two cities - selv om det var samme byen. Det første en nedkjørt del av et arbeiderklassestrøk, det andre på motsatte enden av den sosiale skalaen. Ikke helt Mayfair, men absolutt øvre middelklasse. (Min venn i Tottenham var jøde, kommunist og politisk flyktning fra Sør-Afrika. Jobbet i det britske motsvaret til Kommuneforbundet, mens min venn i Kensington bodde i foreldrenes hus og var konservativ chartered accountant. Født i Argentina, oppvokst i Brasil, utdannet på katolsk kostskole i England).

Very educational!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Naomi Klein er neppe høyrefilosofens favorittskribent, men jeg vil likevel anbefale denne kommentaren hennes som ganske educational. http://www.thenation.com/article/162809/daylight-robbery-meet-nighttime-robbery?rel=emailNation

Apropos ferdigskrevet, chief political commentator i Daily Telegraph, Peter Oborne, har betraktninger som går i samme retning.
http://blogs.telegraph.co.uk/news/peteroborne/100100708/the-moral-decay-of-our-society-is-as-bad-at-the-top-as-the-bottom/

Masseplyndring og vold må samfunnet reagere på, men når så vi sist et vesteuropeisk "rettssamfunn" reagere på denne måten mot skriftlige meningsytringer?
Late Tuesday, two men in northwestern England were handed stiff jail terms for inciting disorder through social networking sites. Cheshire Police said Jordan Blackshaw, 20, and Perry Sutcliffe-Keenan, 22, both received 4-year sentences for using Facebook to "organize and orchestrate" disorder.

Blackshaw used the social networking site to create an event — with a date, time and location — for "massive Northwich lootin."'

Sutcliffe created a page on Facebook called "Warrington Riots" which listed a time and date for anyone who wished to be involved in a riot.

Ole Martin Skilleås sa...

Takker for innspill!

Det er ikke åpenbart at de to i Storbritannia kom med meningsytringer. Retten kom nok til at tid og sted og hensikt er jevngodt med planlegging, og det straffes hardt. Også i Norge.

Det sitter flere i fengsel her i landet med nær på lovens strengeste straff for å ha planlagt å ta livet av ekteparet Orderud og deres datter. Ikke handlingen, men det å ha planlagt den. Det er hevd både i lov og praksis at forbrytersk forbund med sikte på en straffbar handling straffes omtrent like hardt som det som planlegges. Enten det blir noe av den eller ikke.

Mange som har reagert på straffene til de to har visst ikke fått det med seg. Man kan mene hva man vil om lovene og rettspraksisen, men det er nå slik den er!

Ole Martin Skilleås sa...

Jeg har lest Naomi Klein. Mye interessant der. Som jeg har påpekt før: mennesker som føler de ikke har utsikter til å forbedre sin situasjon, som er marginaliserte og oversett, vil lettere ty til vold og ødeleggelser.

London har ekstreme forskjeller. Ikke først og fremst på grunn av de fattiges fattigdom (som jo ikke er verre enn at de har Blackberry til 3000 nok. og Nikes til 1500++), men de rikes ufattelige rikdom.

London har The City - Europas finanshovedstad. Store summer fra hele verden suser gjennom dette systemet, og mye blir igjen i form av fortjeneste. Mange rike fra hele verden bor her nettopp på grunn av The City. Dette hever toppen på skalaen i byen noe helt utrolig.

The City genererer også store inntekter for Storbritannia både direkte og inndirekte. Det er derfor politikerne nøler med å regulere. Skal man kvele gåsa som legger gullegg?

Mange har fokusert på enorme bonuser til de som jobber i The City. Hvis man fjernet dem satt bare eierne igjen med de samme summene. De tar seg for godt betalt, kan man si. Men det er konkurranse - og den er internasjonal. Hvis Storbritannia struper til flytter virksomheten til New York, Hong Kong, Singapore eller noen annen som gjerne tar belastningen med å huse ekstremt lønnsom virksomhet.

Hittil har jeg ikke sett noen rasjonell løsning på dette problemet som samtidig kan gjenomføres uten tryllestav (verdensregjering o.l.).

Ole Martin Skilleås sa...

Anonym: jeg vil gjerne korrigere meg selv: Naomi Kleins er interessant, men den føyer seg pent inn i rekken av kommentatorer som lager forbindelser det ikke er grunnlag for. Hun sier 'of course the London riots were not a political protest', men hun kjører frem det ene eksemplet etter det andre på 'looting' der politiske motiv var medvirkende. Hun bygger opp en sammenheng (som er spuriøs - hun sier det selv), men det er denne som blir stående.

Masserobberiene blir unnskyldt ved at hun påstår at elitene har ranet de også. Og så går hun rett på kuttene (som er for å unngå sammenbrudd i økonomien, eller ran av fremtidens briter), og hevder at disse er eksempler på at elitene peker nese til de ubemidlede i London.

Artikkelen er en studie verdt. En studie i dobbelkommunikasjon der formålet er å fremme en agenda som ikke lar seg fremme med utgangspunkt i disse hendelsene. Underteksten er å frata 'the looters, arsonists and murderers' personlig ansvar for sine handlinger gjennom å flytte det til "eliten", "samfunnet" eller en annen upersonlig størrelse.

For å gjenta meg selv: mye er galt, og mye må repareres i det engelske samfunn. Store områder i byene med spiraler av arbeidsløshet, narkotika, vold, dårlige skoler og dysfunksjonelle familer er betydelige utfordringer.

Det store bildet, med store sosiale forskjeller, er også en utfordring i seg selv. Maximin-teorien holder ikke, for selv om de som er lavest nede kommer bedre ut er avstanden opp et problem i seg selv. Dette skrev jeg om i en artikkel i "Tidens Tegn" i 1996 (red. Kristin Clemet). Den står seg den dag i dag, og mangler dessverre ikke relevans. ("Konservatismen: Liberalismens venn eller dens fiende?" Tidens Tegn. 6: 4,1996. ISSN 0804-2284)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...