Oransjevin er en annen greie enn "vanlig" vin, og mye har nok med at dette er vin produsert på en måte som gjør volatile syrer til et vedvarende trekk ved vinene. Ingen som leser disse notatene bør overse utfordringen i det å venne seg til dette uttrykket, for det er en annen konsepsjon av vin enn det de fleste av oss er vant til. Marius Søbye holdt et svært interessant foredrag blandet med denne smakingen, og noe av det jeg visste men ikke har vært særlig bevisst på, er jo at dette var den vanlige måten å lage hvitvin på før man fikk mer moderne teknikker. Skallkontakten gir tanniner som konserverer vinen, og filtrering eller fining er ganske nye teknikker.
Når jeg tenker tilbake til Bologna i 1991 og mitt første besøk til min daværende kjærestes familie, så var jo den lyse og ikke røde vinen de kjøpte hos bonden på store plastkanner og tømte over på flasker og satte i kjøleskapet, grumsete og litt oransje. Det var jo, og er vel til dels fortsatt, dette som er "ekte" italiensk vinkultur. Men de fleste av oss er ikke "der," så man bør tenkte på dette som "a walk on the wild side."
Villa Job Sudigiri 2022 kr 396
Ganske reduktiv på nesen. Dette er Sauvignon Blanc, som har rykte på seg for å oksidere lett. 10 dager med skallkontakt. En av de mest hvitvinaktige av oransjevinene denne kvelden. Frisk vin, der frukten går i retning gul, og det er en litt kalkaktig munnfølelse. ★★★
En av vinene her med litt alder. Her har vi 100% Chardonnay fra eldgamle vinstokker. Vinen har fått 30 dager skallkontakt (som en Barolo). Dufter maling og litt botrytis (og Chardonnay gir mye flyktig syre). Ikke særlig tannisk, men har god fylde og høy intensitet. ★★★★
Blandingsvin med Chardonnay, Sauvignon Blanc og Tocai Fruiliano i omtrent like mengder. 18-20 dager med skallkontakt, og 20 måneder på 5000 liters eikeliggere. Gul frukt, vanilje og litt sødme mot honning på duft. Både fyldig og intens. Har både dybde og lengde. God vin, men også en av de dyreste denne kvelden. ★★★★
90% Chardonnay, og resten Picolit (nei, jeg har heller ikke hørt om den før). Kar, men også den kanskje mest oransje av disse fire vinene. Og en av de mest oksiderte på duft, men det dabber av med tid i glasset. Volatile syrer er det også i rikt monn (det lukter lim, noe som krever tilvenning). Griper skikkelig tak i munnen, men er også ganske rik i munnfølelsen. Modnet på 1.100 liters kanstanjefat i fire år. ★★★
Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør.
★★★★★ TOPP KJØP
★★★★ GODT KJØP
★★★ GREIT KJØP
★★ UNDER PARI
★ LIGG UNNA
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar