onsdag 30. september 2020

Kjellerviner i september


Første flasken jeg prøver med denne. Har drukket 2006 og 2008 i nær fortid, men denne er bedre enn begge dem. Duften er typisk for hvit bordeaux, men klart i retning mer eleganse enn kraft. Strukturen er fast men smidig, og lengden er imponerende. Den fortsetter å gi og gi utover kvelden, og begeistret hele forsamlingen som for all del hadde mye annet godt på bordet. I skrivende stund har polet på Hamar en halv kasse igjen av denne vinen, og lenken fører dit. 

Gjenkjøp? - Ja!

2008 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese
Lime, blomster og gule plommer. Lekkert søtlig, og god match til thaisuppe med scampi. Flott vin for sin type, men jeg har kjølnet på Riesling med restsødme. Det finnes nok unntak, men de er så sjeldne. 

Gjenkjøp? - Nei. 

2010 Bouchard Père et Fils Beaune 1er Cru Grèves Vigne de L'Enfant Jesus
Basusjernet lever! Dette var den beste unge vinen jeg noen gang hadde smakt da den var ung. Perfekt på alle mulige vis, og den lever opp til forventningene nå også. Overraskende moden for sine ti år i en strukturert årgang. Duften er intens på en god måte - fruktig, dyp og vedvarende. Og så herlig! Strukturen er smattevennlig, rik uten å være opulent og fast uten å være stram. Meget god lengde. 

Gjenkjøp? - To kasser! 

2009 Mosbacher Forster Ungeheuer Riesling GG
Fortsatt ganske lys. Frisk nese med mineralske innslag, det går mest i lime og steinstøv - samt gule plommer. Fast og intens i munnen - det er ikke mye riesling-opulens her, nei. Lang ettersmak. 11 år er nok, men den holder nok litt til. Det var min siste flaske.

Gjenkjøp? - Ja. 

2004 Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Rabajà
Mørkere enn vanlig fra en Barbaresco, og helt uten bruning! Litt vandig kant sladrer om alder. Ikke særlig aromatisk, men tobakk og litt lakris finner man. I munnen er den lekker, litt diskret, tanninene plager ikke ganen på noen måte selv om de kan merkes. Det er harmonien som hersker, og en type lavmelt eleganse. Meget god lengde. Best av de 2004'erne jeg har drukket fra egen kjeller så langt.

Gjenkjøp? - Ja. 

2009 Château Les Ormes de Pez
Mørk, uten tegn til utvikling. Duften er dyp, med solbær og grafitt - samt noe lær. Stilen er mer fruktig og saftig, og i munnen er det dybden i frukten i siste del av smakskurven som imponerer. Intensiteten bygger seg opp utover, og ettersmaken er lang. Vinen er ung, men god som den er. Betalte fattige 350 kroner i 2012, og det er et godt kjøp!

Gjenkjøp? You bet!

2005 Roumier Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos de la Bussière
Frisk og fin farge, men det er duften som virkelig definerer denne vinen. Intens, dyp, med våt skogsbunn og orientalsk krydder som hovedelement, men med en klar fruktighet som balanserende element. Kroppen er middels fyldig, med en senete smidighet som kjennetegner årgangen. En godt moden og flott vin som nok en gang viser at 2005 er gull! 

Gjenkjøp? - Oh yes!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...