torsdag 21. januar 2010

Grafsing og samfunnsnytte


Nå kommer årsoppgavene i posten, og det gjør at mine og dine inntekter, skatter og formue gjøres til underholdning for familie, venner, uvenner, aviser og nettsteder om åtte-ni måneder. De er også nyttige - ikke minst for kjeltringer og de som driver med direkte markedsføring. I dagens DN på nett leste jeg (i all hast) den beste artikkelen jeg kan huske å ha lest om offentliggjøring av skattelistene. Men ett moment nevner ikke forfatteren, Bettina Banoun: det er bare i Norge at ligningstallene legges ut til offentlig underholdning.

Hun nevner heller ikke alternativer som kan bevare den samfunnskritiske funksjonen til å koble navn med inntekt og skatt uten samtidig å invitere til vegg-til-vegg grafsing, kjendiseri, misunnelse og mobbing. Alternativet er en ordning med varsling. La oss si at avisen A vil undersøke ligningen til Kaks Kakserud. Da får de en kode fra Ligningsmyndighetene, og det blir sendt melding til Kaks Kakserud om at avisen A har undersøkt ligningen hans. Omtrent som når Lindorff eller hvem det nå skal være sender deg orientering om at de har sjekket ligningen og evt. betalingsanmerkninger på vegne av en eller annen når du søker lån eller kreditt.

Banouns artikkel viser også tydelig de historiske grunnene til at ligningen ble gjort offentlig. Ingen av de forholdene som gjorde det ønskelig eller nødvendig er lenger tilstede, og svært mange forhold taler mot. På tide å stoppe denne særnorske grafsingen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det holder at man går tilbake til den gamle ordningen, at ligningslistene legges ut på rådhuset en begrenset periode. Innsyn er bra, elektronisk snoping og sammenstilling en uting.

Odd

Ole Martin Skilleås sa...

Du har antakelig rett, men i dagens elektroniske tidsalder er nok kravet om mer brukervennlighet for sterkt - for eksempel fra journalister som skriver om skatt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...