torsdag 28. juni 2007

Ost og vin


Det er en kjent kombinasjon. For de store masser er det kanskje ikke like kjent at det er hvitvin som, stort sett, passer best til oster. Men variablene er mange, og det er ikke lett å holde rede på dem. Når variablene er riktig mange er det ikke regler som gjelder - det er flaksen. Vi er vel kanskje ikke helt i det området, men følgende kombinasjoner kan jeg gå god for. De ble prøvd ut på en smaking i vinter/vår.

Ferske oster, herunder Chevre

Coteaux de Loire L'Effraie 2004 (Dom. de Belliviere
Duft av heggbær og litt røyk, svært tørr og litt bitter i ettersmaken. Satt som et skudd til ostene. Sancerre/Pouilly-Fumé er ellers kjent som en god kombinasjon med disse ostene, særlig Chevre.

Myke hvitkittoster som Brie og Camembert

Wolfer Goldgrube Riesling Kabinett 2004 (Vollenweider)
Denne vinen er heller ikke så lett å få tak i - den er også i Tilleggslisten på Polet, men unge Mosel, Saar og Ruwerviner av same kaliber skulle passe like bra. Denne er svært nøytral, omtrent som regnvann, flott syre og balanserende sødme. Igjen en perfekt match til ostene.

Myke oster med vasket overflate, som Münster og Epoisse

Niederberger Helden Riesling Spätlese 2001 (Schloss Lieser)
Denne er heller ikke å få lenger, typisk nok, men gå etter viner av samme type: Mosel, Saar, Ruwer eller Nahe, spätlese, restsødme og en god produsent - så er man i mål med en ypperlig kombinasjon.

Harde oster, som Lagret Gouda, Parmesan og Manchego

Her kan man prøve med tørre rieslinger, men dette er også den eneste katgegorien som noen ganger går med rødvin. Vi drakk blant annet en Barolo "Margheria" 1998 (Massolino), men den er heller ikke å få lenger. Men poenget mitt er: Parmesan og Barolo eller Barbaresco er bare deilig. Et skikkelig sikkerstikk dersom man absolutt skal ha rødvin og ost.

Muggoster, som Roquefort, Stilton og St. Augur

Portvin går bra, men har man penger å brenne kan man godt prøve:

Chateau d'Yquem 1988 (kr. 2500 i London)
Mørkt gull på farge, søt men frisk. Svært tyktflytende og lang ettersmak - noe man vel kan vente når de har et utbytte så lavt at hver vinstokk bare lager ett glass vin! Noe marsipankake, men lekende lett likevel, saftig aprikos og honning. Vi rike har det godt! - lurer på hvordan middelklassen har det?

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...