fredag 25. april 2014

Andre Agassi - Open (bok)

Man behøver slett ikke være interessert i tennis for å lese denne selvbiografien med meget stort utbytte, for ikke bare forteller den en meget gripende historie om å oppfinne seg selv men den er framfor alt ufattelig fengede skrevet. Jeg kan ikke huske å ha lest selv den mest spennende thriller så fort som denne boka. Men de siste femti sidene posjonerte jeg ut over flere dager for jeg ville absolutt ikke at den skulle ta slutt.

Historien som fortelles er Andre Agassis, men den som har ført den i pennen er J.R. Moehringer. Han ville ikke ha navnet sitt på coveret for det var ikke hans historie, men alt tyder på at det er hans grep som har gjort boka omtrent umulig å legge fra seg. Men ikke for det: denne historien griper deg og gir deg innsikt på så mange måter og nivå at det er vanskelig å gjøre rede for alle.

Det er liten tvil om at faren hans, en armensk-iransk lutfattig immigrant og tidligere bokser, ville blitt arrestert her i Norge. Det var langt over grensen til barnemishandling - med ballmaskin og racket smo midler. Men når resultatet blir et utall millioner og ekteskap med først Brooke Shields og Stephanie Graf kan det vel ikke være ille?

De to nevnte damer deler en vesentlig erfaring med Andre Agassi: den definerende opplevelsen av å være drevet fram av svært ambisiøse foreldre. Nei, det en bagatellisering: av ekstremt ambisiøse, steinharde og slavedrivende foreldre. Det er lite trolig at han ville kunne skape seg et meningsfyllt samliv med noen som ikke delte denne grunnleggende erfaringen.

Kan man bli virkelig vanvittig god til noe - på Mozart og Agassi nivå? Man kan lure.

Men det er mye mer her enn bare barndommen. Som kombinasjon av høy læringsfaktor og gripende underholdning er denne boka noe nær perfeksjonen. Omtrent som retur-vollyene til Agassi.

Konklusjon - Klar befaling!

(PS: Jeg var aldri noen Agassi-fan som TV-tennis publikum i hans aktive periode. Men det er jeg nå.)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...