søndag 13. april 2014

Dusjing

Det har visst skjedd ting med unge personers hygiene de siste ti årene som jeg ikke har fått med meg. I en større reportasje i BT-Magasinet i går kom det fram at de unge kvir seg for å dusje uten klær sammen med jevnaldrende. Dette er visst fryktelig traumatisk. Til og med menneskerettighetene blir påberopt, for der står det at alle har rett til privatliv.

Så de unge stinker etter gym. Eller omgir seg med en sky av deodorant sprøytet på svettestinkende kropper. "Brave New World that hath such people in it". (Shakespeare, The Tempest.)

Samtidig lider de unge under kroppspress. Trykket er stort for å være perfekt. Media og reklame bugner av bilder av perfekte kropper.

Men nesten ingen har sett normale jevnaldrende nakne, for de dusjer jo ikke i gymmen. Eller de dusjer med klær eller i det minste undertøyet på. (Skal man tro denne reportasjen). Burka neste.

Likevel er det ingen i denne reportasjen som ser ut til å ha sett sammenhengen: hvis fotoshoppet reklame med modeller og porno er eneste kilde til informasjon om hvordan en normal kropp ser ut er det ingen premie for å gjette hvorfor folk ikke vil vise seg nakne for medelever. Men at "ingen" viser seg nakne for andre er jo også den viktigste grunnen til denne vrangforestillingen om normalitet. Catch 22.

Noen oppgir at de er redde for å bli mobilfotografert og lagt ut på sosiale media. Skolene har eller bør ha klare regler for slikt, og hva følgene av dette skal være for de som tar slike bilder. Vi går i fare hvor vi enn går. Tryner du på isen er det fullt av folk med kamera rundt deg, og du kan være på Youtube før du kommer deg opp. Fact of life! Vi kan ikke la frykten styre livene våre.

Jeg har personlig erfaring med panikkangst, og jeg vet hvordan den bygges opp. Det er ved å frykte frykten, og å unngå situasjoner der den kan tenkes å oppstå. På den måten får man bygget seg et lite fengsel av unnvikende atferd som før eller siden begynner å vokse seg inn på andre områder og lage et lite helvete for deg og dine omgivelser. Ved å tillate denne typen dusjangst hos ungdommen gjør man flere årskull en bjørnetjeneste.

Konklusjonen er at skolene må pålegge elevene å dusje etter gym, og før og etter svømming. Dette ikke bare av hygieniske årsaker, men også av mentalhygieniske årsaker.

Til orientering: jeg dusjer før og etter svømming, og etter trening. Jeg er overvektig og hårete som en gorilla. Og jeg gir faen. Det bør du også gjøre!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...