13. juni holdt Paul Draper (bildet) fra Ridge Vineyards in California en smaking på Hotell Augustin her i Bergen. Dette er første del av noen inntrykk derfra, inklusive smaksnotater. (Bildet er tatt av Bob Lee)
Før jeg fortsetter med smaksnotater og annet vil jeg bare berømme Ridge og Draper for et initiativ de har tatt - eller rettere sagt et område der de burde være et forbilde for alle: de har begynt å skrive alle ingredienser på baketikettene. Dette er noe naturvinprodusenter alltid har gått inn for, men som de aller fleste vinprodusenter betakker seg for. Grunnene kan være mange. En av de gode grunnene er at den jevne forbruker ikke kan særlig mye om vinproduksjon, og at det er lett å misforstå.
Blant annet brukes jo ymse stoffer, som for eksempel eggehvite, for å klarne vinene. Draper fortalte at ett år hadde de sett seg nødt til dette, og de brukte ekte stoff og ikke bare tørket eggehvite som er det normale. Eggehviten og grumset ble felt ut, og i vinen var det bare noen milliontedeler av eggehvite igjen. Men, pussig nok, da ble de tvunget til å liste "contains traces of eggwhites" - mens de hadde sluppet det dersom de brukte den tørkede varianten.
Anyway, industriell vinproduksjon - som vel omfatter minst 90% av markedet - bruker mangt og mye for å lage en drikkelig vare til en rimelig pris. Produsenter av kvalitetsvin syns nok de snylter på romantikken rundt kvalitetsvin (blide folk som plukker for hånd, for eksempel) mens realiteten er en helt annen og mer industriell. For å illustrere poenget mitt:
Det finnes kanskje et sted som heter Jacob's Creek, men druene som brukes i vinene som heter Jacob's Creek kommer fra hele Barossa Valley, et område på omtrent 1.000 km2. Vinene lages i en fabrikk på ca. 0,8x0,8 km, og som ligner på en bilfabrikk (det er et bilde i Benjamin Lewins bok Wine Myths and Reality på side 312) - industrien har ikke vært særlig glad for denne boken etter det jeg har forstått).
Men et par smaksnotater etter så mye "tørt" stoff:
Chardonnay Estate 2011 (Ridge)
Litt voks og sitrus - muligens litt reduktiv (snev av gummi)? I munnen kommer "nøttekake" og litt eik. Smør-duften sniker seg også innpå. Friskere enn vinen under, men ikke Chablis-syre på noen måte! Også fra Monte Bello.
Monte Bello Chardonnay 2010 (Ridge)
Mer tropisk, mykere og mer smidig i munnen, lengre ettersmak. Mer som Meursault, men altfor lav syre etter min mening. Draper mener den er for ung og trenger to år til - og det er mulig at den blir friskere med tiden. Laget med 25% ny eik.
Hvitvinsproduksjonen her utgjør bare 5% av totalen, og de kjører hele klaser. De tilsetter også 30 ppm sulfitt! Draper har mye godt til overs for naturlig vinproduksjon, men mener at Naturvin-fantastene kjører seg fast i dette med svovel-aversjon.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar