mandag 8. april 2024

Er legalisering veien å gå?


Når Tyskland nå legaliserer cannabis (med mange forbehold og snirklete ordninger), er det kanskje på tide å se hvordan andre som har legalisert disse rusmidlene har fått det til. Det som for relativt kort tid siden ble ansett som vellykkede forsøk, har nå begynt å vise andre sider. 

Oregon, delstaten på vestkysten av USA, var tidlig ute. Allerede i 1973 ble bruk av cannabis dekriminalisert, og i 2020 ble også det å ha mindre mengder harde stoffer (heroin, kokain) dekriminalisert gjennom en folkeavstemning. Stoffene er ikke hovedproblemet, men lovene som gjør narkomane til kriminelle. Narkomane er syke, og fokus skal være på behandling og ikke straff. So far so good. 

Men Oregon har snudd. Nå har Senatet i Oregon innført fengselsstraff for besittelse av små mengder harde stoffer. Nesten ingen narkomane er interessert i å få behandling, og straffefriheten har ført til åpenlys og stadig mer utbredt bruk. Økningen i overdosedødsfall fra 2022 til 2023 var på 46%, ikke minst drevet av svært potente og ganske rimelige Fentanyl - et syntetisk opioid. Folk liker ikke det de ser, og lovgiverne kom til at det ikke var noen skam å snu

Et annet "foregangsland," Portugal, har også begynt å se virkningene av legalisering. På 20 år har andelen voksne som bruker narkotika gått fra ca. 8% til ca. 13%. Stadig mer bruk er åpenlys, samtidig som at antallet som søker hjelp for sitt misbruk har sunket betydelig. Politiet setter en tydelig økning i kriminaliteten i sammenheng med den økende bruken av narkotika. Det er stadig tydeligere at Portugal ikke er noe eksempel til etterfølgelse for noen. Det er heller ikke lenge siden liberaliseringens store reklameplakat, Amsterdam, forbød bruk på offentlige steder. 

Men legalisering, særlig av cannabis, er en inntektskilde for myndighetene. Oregon tar inn omtrent en milliard hvert år i skatter og avgifter på cannabishandel, og det er et tydelig incentiv til å fortsette med det. Dessverre er det heller ikke slik at legalisering får den illegale omsetningen til å forsvinne. Tvert imot så blir det sosiale stigma borte, og slik sett er det vanskelig å holde en klar linje mellom mide og harde stoffer. 

Debatten vil helt sikkert fortsette, men det er ikke åpenbart at det finnes noen løsninger uten problemer. Lovene må også følge folks rettsfølelse, og det er nok et meget viktig argument for legalisering av milde stoffer. Men MDMA og amfetamin, for eksempel, er jo påviselig mindre skadelige enn cannabis. Når kommer kravet om dekriminalisering, og så legalisering? 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...