torsdag 8. januar 2009

Viktigste begivenhet i 2008?


OK. Jeg klarte ikke å dy meg jeg heller. Det er nok mest fordi jeg ikke kan huske å ha sett at noen andre har plukket ut det som (helt objektivt, selvsagt) må være den viktigste begivenheten i 2008.

Nei, det var ikke konkursen i Lehman Brothers. Den utløste det jeg tidligere har kallt "Per Ulv øyeblikket" (Per Ulv [engelsk: Wile E. Cyote] har løpt utfor kanten på stupet, men han står i løse luften siden han ikke er klar over at den faste grunnen har forsvunnet. Først ser han ned, så ser han bekymret på oss, deretter vinker han med de ene øret, og så raser han mot bunnen av kløften og lander med et fjernt "ploff. Kunnskapen utløser fallet - ikke mangelen på fast grunn).

Den viktigste begivenhet i 2008 var at det Kinesiske lederskap gikk ut og beklaget melkeskandalen! Statsminister Wen Jibao beklaget flere ganger melkeskandalen som kostet et utall barn livet, og lovet å rydde opp (at de visste om dette før det ble offentlig kjent men ikke gjorde noe, er ikke unormalt).

Når et parti og en stat som tidligere har framstilt seg som sannheten og fornuften inkarnert står fram og innrømmer at folket kan stille krav, har noe fundamentalt beveget seg. Det er virkelig et jordskjelv. Implikasjonene er enorme: lederskapet har stilt seg ansvarlig overfor folket. I verdens mest folkerike land! For oss er dette heldigvis selvsagt, men kommunistene har forvaltet sannheten. At dette er nødvendig for dem, og at de faktisk gjør det, er svært løfterikt.

Men dessverre er det nok slik at den økonomiske krisen sannsynliggjør uorganiserte opprør - med tradisjonelle og brutale represalier som svar. Men 2008 var vendepunktet: lederskapet har stilt seg ansvarlig overfor folket. Demokratiske prinsipper vinner terreng - men det er langt igjen.

1 kommentar:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...