lørdag 10. januar 2009

Dönnhoff Felsenberg Trocken 2007 - og en burgunder fra 2005


På tide med et vininnlegg igjen etter lang tids fravær av denne type stoff.

Dönnhoff Felsenberg Trocken 2007 kr 228 (?)
Ganske fersk vin dette. Lett på tå, elegant og varlig i anslaget. Har ikke det litt pågående preget av grapefrukt som ung riesling fra Tyskland og Østerrike gjerne har, men aromabildet her er mer floralt. Vinen er intens i en syrlig og delikat retning - ikke det voldsomme trykket som man kan oppleve hos for eksempel Leitz. Tro om den kanskje likevel er litt for trocken? Mer fylde hadde den stått seg på - den er antydningsvis litt kantete.

Likevel: den overbeviste ikke helt. På flere flyplasser kan man få kjøpt Schloss Johannisberger Kabinett 2007 til 115 kroner (før nyttår, i alle fall). Det er en strålende vin til prisen, med et perfekt balanseforhold mellom restsødme, syre og fylde.
PS: kvelden etter var slanten vesentlig mer slepen, vinen tydeligere og mer lineær. Ingen kanter, og produsentens heltestatus i USA lettere å begripe. Men: det er, etter min begrensede erfaring, betydelig forskjell på cuvéenes kvaliteter. En Oberhäuser Leistenberg Kabinett 2001 som jeg kjøpte 2004, og drakk i 2008, var ikke all verden. God, bevares, men ikke the best thing since sliced bread - som enkelte synes å mene om Dönnhoff. Felsenberg 2005 var strålende, men andre cuvéer fra samme årgang høyst ordinære.

Denne, og flere Dönnhoff viner, er nye på Valkendorf-polet i Bergen denne måneden.
Côte de Nuits-Village 2005 (P. Rion)
Denne er forlengst ute av hyllene på alle pol, tror jeg. Det er synd! Skulle ha kjøpt en kasse - minst. Dette var min siste flaske, og også den beste. Den første jeg smakte var litt tilbakeholden, så gikk den over til plomme, mens denne siste var over i rødfrukt-spektret i attakk, før den gikk over i en syrlig plommete fase i munnen, mens det var den silkeaktige og intense fruktigheten som dominerte i den lange ettersmaken.
Dette er så bra som dette nivået i Burgund overhode KAN bli. Blindt ville man tenkt seg Premier Cru. Men det er da også karakteren til 2005 i Burgund: det er minst et hakk over det normale i kvalitetsnivå. De fleste 2005-ere har spunnet seg inn i en kokong nå, men denne var tilgjengelig. Med unntak av regionalburgunderen til Barthod, har alle 2005-ere jeg har smakt det siste året vært på tur i kokongen, eller forlengst kommet dit.

1 kommentar:

Anonym sa...

Har 5 igjen - tror jeg prøver en i kveld!

Odd

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...