tirsdag 16. april 2024

Var Irans angrep så mislykket?


"Alle" ønsker de-eskalering i krigen mellom Iran og Israel. Denne krigen ble mye tydeligere i helgen da Iran angrep Israel fra eget land med ca. 300 missiler og droner, men den har putret og gått lenge med trefninger mellom Irans sponsede drabanter som Hezbollah i Libanon, Houti-militsen i Jemen og ikke å forglemme Hamas og palestinsk Islamsk Jihad på Gaza. Mye har foregått skjult, og selv bombingen av det iranske konsulatet* i Damaskus 1. april har ikke Israel tatt ansvaret for. 

Nå får Israel høre at de har vunnet en seier ved at de svært avanserte luftvernsystemene fungerte og avverget store skader. Bare 10 av 120 langtrekkende missiler kom inn i luftrommet til Israel. Det som ikke nevnes, er at Iran denne gangen varslet 72 timer på forhånd via Tyrkia og til USA, og at systemene er svært kostbare å drive. Det kostet ikke Iran mer enn noen millioner dollar å utføre dette angrepet, mens systemene som tok seg av dem kostet minst 10 milliarder. Iran kan sende en lang rekke angrep av denne typen - uten å varsle på forhånd. 

Denne gangen fikk Israel hjelp av USA med etterretning og lokalisering av innkommende missiler. Sammen med Storbritannia og Frankrike hjalp de også til med å skyte ned. Heller enn styrke, viser dette at Israel trenger venner som stiller opp. Hele tiden. Det er svakhet heller enn styrke, og noe angrepet fra Iran avslørte. 

Angrepet viste også at Iran er fryktløse. USAs og andres advarsler om ikke å angripe hadde ingen virkning, men kanskje USAs løsepenger på $6 milliarder til Iran for fem gisler like før 7. oktober i fjor kan ha gitt Hamas en større interesse i å ta gisler. 

Framfor alt viser angrepet aggresjonsvilligheten til et av de sentrale medlemmene i CRINK-alliansen (kanskje KRINK på norsk?). Iran leverer droner og missiler til Russland, mens Nord-Korea leverer ammunisjon mot olje. Kina har blitt Russlands største handelspartner, og alle samler støtte til sin diktatur-allianse internasjonalt gjennom å isolere Israel diplomatisk, og ironisk nok beskylde landet for å drive med apartheid og folkemord. 

Det er på tide å våkne opp og se at vi har en mektig allianse vi uten blygsel godt kan kalle "Ondskapens akse." 

* Bare de mest naïve tror dette var en konsulat i vanlig betydning. Det var en fremskutt iransk kommandopost i deres koordinering av krigen mot Israel. Det var derfor disse krigsherrene møttes der. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

« og ironisk nok beskylde landet for å drive med apartheid og folkemord» - det er bra nok drøyt å si. Israel graver seg ned i sin egen dritt nå, de kommer til å få sin straff snart. Hvorfor publiserer du ikke dette Israel-vanviddet ditt på fb? Redd for at de hundrevis av «vennene» dine ikke skal like det?

Ole Martin Skilleås sa...

Man velger sine slag, og ikke minst slagmarken. FB har ikke vist seg som egnet til balansert og reflektert dialog. Din kommentar, Anonym, er heller ikke særlig imponerende med sin "dritt," "straff" og "vanvidd" retorikk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...