Vi har nå kommet til det som kan kalles Marcel Deiss' 1.er cru nivå, med viner som har navn fra en vinmark. Som ellers er det samplanting som er tingen: Stikk i strid med normen i Alsace, som er en druetype på etiketten, driver Deiss med et rikt mangfold av druetyper i en og samme vinmark.
Marcel Deiss Langenberg 2020 kr 450
Både klarere og mer fruktig enn vinene på "landsbynivået," som fikk omtale i del 1. God fylde, godt grep, og god lengde. Sammensatt av Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat à petits korn, men også Pinot Auxerrois, Pinot Beurot, Muscat blanc og Rose d'Alsace. Ja, også røde sorter. Modnet halvannet år på gamle fat. Kort og godt en flott vin (som jeg også har kjøpt inn til egen kjeller). På bestilling, men også i utvalget til noen pol. ★★★★★
Marcel Deiss Engelgarten 2019 kr 450
Mer fruktig og viskøs enn de to andre, noe som ikke rimer så godt med at det i denne vinmarken har tynnere toppjord. Men slike forbindelser skal man være forsiktig med. Vinen er også elegant og litt Chardonnay-aktig, selv om det ikke er en eneste Chardonnaydrue i miksen med Riesling, Pinot Gris, Pinot Beurot, Muscat, og Pinot Noir. En flott vin som skiller seg ut, og inne på to pol. ★★★★★
Marcel Deiss Schoffweg 2017 kr 500
Litt eldre enn de to andre, og femti kroner dyrere også. Mer lavmælt enn de to andre, elegant, men også med et lite alkoholstikk. God lengde og godt grep i munnen. Druemiksen er Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Pinot Beurot, Muscat, og Chasselas. Skikkelige saker, men altså den eneste av disse vinene jeg fant noe som helst (om enn ganske minimalt) å utsette på. ★★★★
Det vinene har til felles, er den robuste fruktigheten som biodynamisk dyrkede viner så ofte har. Alle disse vinene er klart anbefalelsesverdige. Det blir lett en sak om preferanser, og min gikk altså i retning av den første av disse tre.
Alle vinene drukket av arrangørens smakerglass på Vinmonopolets halvårlige smaking i Grieghallen.
★★★★★ TOPP KJØP
★★★★ GODT KJØP
★★★ GREIT KJØP
★★ UNDER PARI
★ LIGG UNNA
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar