mandag 2. september 2019

Greta Thunberg til Kina!


Ikoniske Greta Thunberg landet i New York på onsdag. Hun seilte til New York der hun skal delta i på et klimatoppmøte i forbindelse med FNs hovedforsamling. Deretter skal hun til Sør-Amerika med buss og tog.

Når hun en gang kommer hjem, er det på tide hun tar en tur til Kina og/eller India. Det er der CO2 produksjon virkelig er på gang. Verdens utslipp er høyere enn noen gang med 33,1 gigatonn i fjor, mens de i vestlige land går tydelig ned. Forklaringen er i all hovedsak India og Kina. Særlig Kina. Fossildelen i primærproduksjon i Kina står fast på 81%, der den har vært de siste tre tiårene.

Kull er særlig ille i klimasammenheng siden virkningsgraden er så lav. Kina brenner dobbelt så mye kull som resten av verden tilsammen. Altså 2/3 av verdens kullforbruk er kinesisk, og det er nye kullkraftverk under bygging som vil produsere tre ganger totalt britisk el-forbruk når de er klare. Det er ikke særlig stor sjanse for at de stenger disse, selv om fornybar energi nå er billigere enn kull også i Kina.

Gjenomsnittsalderen på kullkraftverk i Asia er 12 år, og levetiden er 40 år. Nye kraftverk under bygging i Kina vil gi 130 gigawatt. Dette er total galskap! De blir subsidiert, for fornybar energi er billigere. Idiotien finansieres av Kina. Prosjekter for 21 milliarder dollar er på gang i hele Asia. Dette er kanskje de verste eksemplene, men Verdensbankens tall viser subsidier for fossil energi på over 250.000.000.000 dollar i fjor. Svært mye av dette er kinesisk. 

Den trans-sibiriske jernbanen til Beijing bør være neste tur for Greta. Men det spørs om diktatur er forenlig med streik og protester. Demonstrasjoner på Tiananmen-plassen har ikke noen god historikk. 

De som står for mest utslipp av CO2 har også diktatur. Men det er der man har mest å hente når klimaet på kloden må reddes!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det er rart hvordan tidene forandrer seg. Hvis ungene forsøkte å streike på 1980-tallet så ble jaget ut av huset og tvunget til å klippe plenenn til de hadde lært å oppføre seg.

En ting jeg ikke forstår; hva er det ungene streiker fra? Hvis renovasjonsetaten streiker så merker folk det, fordi inngangspartiet der de bor fylles med søppel. Men når unger streiker så merker ingen noenting, fordi unger har ikke noe å streike fra. Det er utrolig å se voksne mennesker støtte en streik som ikke gjør noen som helst forskjell. De streiker fra skolen, hvem pokker bryr seg? Hva skjer hvis ungene ikke reiser på skolen i et par dager? Ingenting. Ingen merker det. Det er ironiskt at de som trenger å lære mest, er de som streiker fra skolen og nekter å lære. Om 10-15 år så er Greta Thunberg den verste kommunistiske diktatoren verden har sett. Merk mine ord, jeg kjenner igjen galskap når jeg ser det, til og med når det gjemmer seg i 15 år gamle uskyldige jenter. Alle sier at hun er en 15 år gammel uskyldig liten jente. De glemmer at når Hitler var 15 år, så var han en uskyldig liten gutt.

Anonym sa...

Jeg har gode nyheter til Ole Martin; Mennesker kontrollerer ikke klimaet på jorden. Så uansett hva du synes, uansett hvor mye du gråter og skriker så er det ingenting du kan gjøre med miljø og klima. Absolutt ingenting. Du gjør ingen forskjell fordi det er umulig for folk å gjøre en forskjell. Vi er så altfor små og ubeydelige.

Hvis du tenker deg om litt, så vil du forstå at hvis vi klarte å kontrollere klima og miljø, så hadde vi jo ikke hatt noen problemer nå i det hele tatt. Det sier seg selv. Så slapp av, hvis alt går til helvete så går det til helvete og det er ingenting du kan gjøre med det. Du har ingen grunn til å stresse, du stresser med ting du ikke kan kontrollere eller påvirke. Du har blitt hjernevasket av miljøsekten. Miljø har blitt til en religion nå og dere livredde miljøvernere oppfører dere som nyreligiøse tullinger. Dere mangler bare en bibel og par miljø salmer. Dere er fullstendig gale, ta en pause og se dere rundt.

Ole Martin Skilleås sa...

Vi får se.

Det som er sikkert er at Greta er polariserende: St. Greta på den ene siden, og et hatobjekt på den andre. Som fenomen må vi nok vente en stund før vi ser henne klart.

Hun har rett i at klimautfordringene er store, og at vi bør ta et bedre og tydeligere tak om dem. Men det er også mye å reagere på. La meg nevne to ting:

1) At politikerne ikke gjør noen ting. Det er påviselig feil. I vestlige land, til og med USA, har utslippene gått ned. I noen land svært mye. Når Macron i Frankrike øker CO2 avgiftene, for eksempel, så får han de gule vestene mot seg. Så det er ikke bare politikerne det står på!

2) At vi bør ha panikk. For noe tull! Når ble gode bestlutninger fattet på basis av panikk?

Og dette driver noen og applauderer! At man ikke skal kritisere henne, eller utfordre til debatt på grunn av hennes alder og/eller diagnose. Det må være feil og atter feil.

Men problemene består: Utslippene må ned, og de må også ned i store fremvoksende land som Kina og India. Der er også potensialet størst.

Anonym sa...

Hei,

legg merke til at Greta Thunberg ALDRI snakker om Kina. Hun sender brev til Norge, USA, Frankrike osv., snakker om Europa og Amerika, men hun snakker aldri om Kina. Aldri.

Ole Martin Skilleås sa...

Det der er meeeget påfallende, ja. En type rasisme, kanskje?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...