torsdag 16. august 2018

Krisevarsel

Når den italienske økonomien kollapser er det, ulikt brokollapsen i Genova, ingen som blir drept umiddelbart. Men det blir alvor. 

Matteo Salvini, lederen i Lega, skylder på EU og begrensningene i pengebruk for medlemslandene i euroen. Disse begrensningene gjør at Italia ikke kan bruke så mye som det behøves til vedlikehold av veier og annen infrastruktur, sier han. Slik taler en populist med frekkhetens nådegave. 

Med få unntak har italienske politikere aldri klart å sette tæring etter næring, og har derfor opparbeidet seg en grusom statsgjeld som vokser stødig. Det gjør ikke økonomien. Den har stagnert. Salvini ønsker å få bruke enda mer penger som landet ikke har. Populister ser alltid etter noen andre å skylde på, og EU er god å ha for dem. Mye bedre enn å måtte innrømme, på vegne av den italienske politkerstanden, at de har prioritert feil. 

Italia var alltid inne i en syklus med devalueringer. Det reddet konkurranseevnen igjen og igjen. Men med euroen har den muligheten blitt borte, og det har også vekstkraften i økonomien. Det hjelper heller ikke at befolkningen eldes. 

Det som redder landet er Den europeiske sentralbanken. Den kjøper landets obligasjoner til pålydende. Inntil videre. I høst skal sentralbanken halvere oppkjøpene, og helt avslutte dem mot slutten av året. Hvem skal da kjøpe Italias gjeld? Vil du sette sparepengene på at de vil betale det de skylder deg? Ikke jeg heller!

Enhver redningsaksjon fra EU vil komme med strenge betingelser. Slutt på å bruke mer enn man tjener. Men alt er ikke ille i Italia. Landet selger mer enn det kjøper, og italienske husholdninger har større formuer enn de tyske. Men de har aldri, ulikt det Tyskland med Hartz IV programmet, klart å holde økonomien konkurransedyktig uten devalueringer. Det har ikke vært noen vekst på omtrent 20 år, og ledigheten er høy.

Det er godt mulig at det isolert sett vil være lurt for Italia å forlate euroen, men det vil medføre en kjedereaksjon av katastrofalt omfang. Ikke at det bekymrer Salvini, som mener at euroen er en forbrytelse mot menneskeheten. 

Men det bør bekymre ham at det neppe er noen som vil fortsette å låne Italia penger de aldri vil betale tilbake. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...