onsdag 16. januar 2008

Første vintips i 2008


I jula hender det at man åpner dyrere og bedre viner enn ellers i året. I alle fall er det mye dyr vin som plutselig fordufter fra hyllene på polet. Antakelig ned i struper som ikke har forutsetninger for å forstå dem, men det er nå nerdenes lodd å leve med slike fenomener, og å tåle dem.

Her følger noen tips basert på hva som finnes, og hva som er bra. Alle er utprøvd av “yours truly”, og alle skal det være mulig for enhver å sette pris på.

Rødviner

Hermitage 2005 (Dom. de Colombier) kr. 332
Denne tok jeg med i mine “årets vintips” til tross for at jeg ikke hadde smakt den, og til tross for at jeg ikke hadde tipset om den på forhånd. Nå har jeg drukket den, og den svarte til forventningene – og det var et godt begrunnet brudd med mine egne rutiner. Nesten svart, med et lite fiolett skjær som sladrer om at den er ung og fersk. Fyldig, fruktig, lang og intens. Bjørnebær, urter og kjøtt er det den dufter av. Dette er en vin på høyeste nivå fra Nord-Rhône, og svært rimelig for appellasjonen. Dette er en vin som selv de uinnvidde kan sette pris på nå, men jeg er ikke så sikker på at den varer de 15-20 årene andre viner fra området lett takler, og utvikler seg positivt på. Men det er nå greit med store viner som smaker godt i dag også, for hvem vet noe om fremtiden?

Jeg trodde den skulle bli dyrere over nyttår på grunn av årgansskifte. Det har den ikke blitt i nevneverdig grad, men den er til gjengjeld ute av basislisten fra nyttår. MEN: de fleste pol i de store byene (og noen andre) har flere igjen. Så lenge det varer… Men man kan jo også bestille den.

Capitel San Rocco 2004 (Valpolicella Ripasso) kr. 170
Dette er en annen vin man ikke trenger være vinnerd for å sette pris på. Kirsebær, tørket frukt og urter på duft, og både rik og syrlig. Det er nesten umulig å bomme med denne vinen, men årgangen er bedre enn vanlig, og den er svært godt egnet som matvin.

Vi nerdene synes kanskje den er for lite subtil, men egentlig er det bare å gi seg ende over. Kvelden er reddet med denne vinen. Den neste krever kanskje litt mer av mottakeren, men heller ikke den trenger være nerdenes revir:

Bourgogne Rouge "Roncevie" (Domaine Arlaud) 2005 kr 209
Årgangen er omtalt som den beste på en generasjon, og dette viser seg særlig godt lengst nede i kvalitetshierarkiet. Særlig er det frukten som er superb. Burgunderne er ikke åpenbare i den forstand at enhver mann eller kvinne i gata skjønner at dette er stor vin. De er ikke store, voldsomme og imponerende. Snarere er de elegante, subtile og kjølige – og det er gjerne duften som er uforlignelig, og som vrir hodene rundt på ellers sindige karer som jeg.

Bourgogne Rouge, som er lavest på rangstigen, blir ofte litt skrinne. Men ikke i denne årgangen. Den dufer av røde bær, er intens, og frukten er helt fantastisk. Kjølig og lang. De som er nysgjerrige på fenomenet “burgund 2005” kan godt starte her, men faren er at det ender med økonomisk ruin.


Hvitvin

Schloss Johannisberg Riesling Kabinett 2006 (Rheingau) kr. 115 (på Flesland)
Jeg har anbefalt denne i tidligere årganger, og jeg gjentar den gjerne. Dette er kvalitesvin på billigsalg – men man må reise utenlands for å få tilgang til den. Men nå kan man jo handle kvoten (4 fl.) ved hjemkomsten, og da blir alt så mye greiere. Vinen er ikke trocken (tørr), men den er i perfekt balanse. Den går like godt til kylling som til wok. Så lenge lagret rekker kjøper ikke jeg hvitvin på polet til forbruk i nærmeste framtid. Men det er litt i drøyeste laget å reise utenlands bare for å kjøpe denne.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...