tirsdag 23. januar 2024

Problemet med tekstlikhet kan løses med ChatGPT


De påviste "tekstlikhetene" i masteroppgaven til Ingvild Kjerkol og medforfatteren må være en plage for dem. Mest for en minister med høy offentlig profil, selvfølgelig. I dag har VG vist åtte nye tilfeller av tekstlikhet i denne masteroppgaven

Men dette er så 2021 som det kan få blitt. I dag er det gammeldags å klippe og lime, og du slipper å bli tatt for dette. Du bruker bare ChatGPT eller en lignende tjeneste, og ber denne om å skrive om for deg. 

Dette var ett av utdragene fra en original som med et par ord i forskjell ble gjengitt (kan det se ut som) i nevnte masteroppgave:
Selv om velferdsteknologi har stor potensiell verdi, vil fordelingen av effektene være ulik for de involverte aktørene. Både tilsiktede og utilsiktede effekter kan gjøre at noen påvirkes både positivt og negativt når nye løsninger tas i bruk, og det kan være utfordrende å veie disse effektene mot hverandre.

Likheten (se VG over) var mer enn stor nok til å framstå som klipp og lim. Men, som nevnt, med en runde i ChatGPT (UiBs lisensierte bruk som jeg som ansatt har tilgang til) ble avsnittet seende slik ut:

Til tross for det betydelige potensialet velferdsteknologi representerer, vil konsekvensene variere for de forskjellige partene som er involvert. Introduksjonen av nye tekniske løsninger medfører en blanding av forutsette og uforutsette effekter som kan ha både gunstige og ugunstige innvirkninger på individene. Det kan by på utfordringer å nøye vurdere og balansere disse effektene mot hverandre. 

Nå er det slett ikke like opplagt et teksttyveri. I 2024 vil en teksttyv med enkle grep unngå å havne i så pinlige situasjoner som noen ministre har gjort i det siste. Det er godt nytt for teksttyver og late studenter, men dårlig nytt for redelighet og respekt i og til akademia. 

Foto: Esten Borgos, Borgos Foto AS

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...