Da var vi kommet til den andre svært aromatiske druen det lages vin av i Alsace. Her hadde vi både nyere og eldre utgaver, så man kunne få en sjanse til å danne seg et bilde av hvordan vinene lagrer.
Trimbach
Gewurztraminer Vendage Tardive 2017 kr 650
Dufter rose og potpourri. Absolutt aromatisk, ja, men duften er ikke for alle. Søt i munnen, og nesten litt kvalmende. 64,4 g/l i restsukker. Det vil helt sikkert gå seg til, for det er ikke meningen å drikke en slik vin etter bare fem år. ★★★
Léon Beyer
Gewurztraminer Vendage Tardive 1998 kr 575
Dyp gyllen på farge. Her har alderen satt et preg. Tydelig søt både på nese og i munnen. Duft og smak av marsipan og appelsin. Fin balanse i syren. Klart best av disse tre. Utsolgt, men i skrivende øyeblikk to flasker på Aker Brygge. (Bare kjøp med en til meg dersom du drar dit fra Bergen.) ★★★★★
Trimbach
Gewurztraminer Vendage Tardive Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre 1990
Kjøpt på auksjon. Merkelig nok lysest av alle tre. Harmonisk både i duft og smak, men litt på den daffe siden. Her er sukkeret "spist opp," så den fremstår som tørr. Tørrheten og lappheten summerer seg opp til konklusjonen "tam vin." En foreløpig konkusjon er at ca 20-25 år er optimalt for denne vintypen, og at 30+ er altfor mye. ★★
Vinene ble smakt på et arrangement i Vitis Bergensis ledet av meg.
★★★★★ TOPP KJØP
★★★★ GODT KJØP
★★★ GREIT KJØP
★★ UNDER PARI
★ LIGG UNNA
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar