Vinsmakingen jeg hadde med 21 studenter 11. mars besto av seks flighter med to viner, og så en snart 45 år gammel søtvin til slutt. Hver flight skulle få fram, håpet jeg, noe interessant. I denne flighten var det hvordan man kunne behandle druer for å få forskjellige viner - i dette tilfellet en vanlig hvitvin, en Chablis av en type vi kjenner godt, og så en oransjevin. Det var altså ikke alderen som skilte disse to fra hverandre. Først og fremst var det maserasjon i ett år på leirkar av rød toscansk leire for den siste av dem. Jeg hadde også smakt denne kombinasjonen for et par år siden. (Bildet: Laurent & Marie-Noëlle Ternynck, paret bak Mauperthuis.)
Domaine de Mauperthuis Chablis 2022 kr 329
Litt reduktiv på nesen, som Chablis ofte er i ung alder, med eple og litt gummi. Kjølig, ren og klar i gjenkjennelig Chablis-stil, med frisk syre og en sniff av ananas.
Domaine de Mauperthuis Chablis Amphore 2017 kr 399
Dette er et helt annet dyr, og på basis av egen erfaring sørget jeg for å servere den på omtrent samme temperatur som en rødvin. Tanninene krever det! Som nevnt over har den både gjæret i disse leirkarene, og har blitt liggende der i ett år. Ingen klaring, filtrering eller tilsetting av sulfitter. Dufter syltet appelsinskall, marmelade og gjær. Ganske saftig til en vin med tanniner å være - og til å være laget på Chardonnay fra et kjølig klima. Svært interessant vin fortsatt. Jeg har smakt den minst tre ganger nå, og den fortsetter å forandre seg.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar