torsdag 8. oktober 2020

To rimelige røde


Altamente Pie Franco Monastrell 2019 kr 170

"Pie Franco" betyr at disse druene har Vitis Vinifeira røtter også. Jumilla ungikk Phylloxera da vinproduksjonen i resten av Europa gikk nedenom i siste halvdel av 1800-tallet (og litt videre inn i det neste århundret). Men i 1989, gode hundre år etter resten av kontinentet, begynte vinlusa å herje også i Jumilla. Denne vinen er laget på druer som har vokst i en høyde på 900 moh og som åpenbart har klart segr, eller som er replantet på gamlemåten. Det siste tviler jeg vel på. Produksjonen er økologisk, den har både sponangjæret på sement og vært modnet på sement. Mange kryss i de riktige rutene, altså, men det viktigste er vel hvordan den smaker? 

Den er fruktig, saftig med bærpreg av moreller. Strukturen er ikke det mest fremtredende, og en kunne ønsket seg mer trøkk utover i smakskurven. Men ærlig talt: Det er krav man kun kan stille til viner som koster vesentlig mer enn denne. Virkelig en super vin til prisen, men dessverre bare i butikker rundt Oslofjorden. Men det er ingen kunst å bestille den. 

Domìni Veneti Valpolicella Classico Superiore 2018 kr 130

Når jeg anbefaler en vin til 130 kroner er det under forutsetning at ingen venter seg mirakler. Når man kjenner til kostnadene med flasker, korker, frakt og ikke minst avgifer forstår man at produsenten ikke får så mye for hver 0,75 l med vin han eller hun selger. Da er det begrenset hva man kan gjøre. Men desto større er gleden over å finne riktig gode viner straks forventningene er riktig justert (om å justere forventningene - se bildet under). Vinen er saftig, passe fast med god lengde. Det er naturlig nok røde bær som dominerer, og denne vinen sitter som et skudd til pizza, pasta og salater. Druemiksen er relativt typisk for området med mest (70%) Corvina. De fleste polene har denne vinen inne i sine hyller. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...