søndag 27. januar 2008

Viner på lørdag

Lørdag kveld smakte vi omtrent ti viner, og spiste fantastisk mat laget av vertskapet. Dessverre var det meste laget etter inspirasjon og ikke oppskrift, så det var en øvelse i "the aesthetics of transience" siden vi aldri får slike retter igjen - eller kan lage dem selv. Serien av viner var meget bra, og notatene her er bare basert på mine minner dagen derpå. Det gjelder vinenes navn, såvel som deres egenskaper. Noen er tydeligere i mitt minne enn de andre, men "such is life". Jeg tok ingen notater. De vinene jeg (men man skal vel si "vi" når man er gift?) hadde med er markert med en asterisk.

Champagne "Cuvée Royale" 1996 (Joseph Perrier)
Verten stilte med denne, som jeg aldri hadde smakt før. Meget god, og tilnærmet moden i årgangens ganske så røffe stil. 50% Chardonnay, 48% Pinot Noir og 2% Meunier. Produsenten holder til i Chalons, og lager 50.000 kasser i året.

Chablis 1er Cru Montmains 2002 (Martin)*
Denne er det mange som har skrevet om i det siste, og helst av "feil" grunn. Mange har blitt prematurt oxiderte (pox). Tom Marthinsen og Geir Gjerdrum skrøt av denne produsenten i sin bok Chablis fra 2004 "hans 2002 er bare fantastiske og vil bli stående som noen av årgangens aller beste viner" (s. 220). Mon det? Denne var i alle fall bra. Min andre gode flaske, faktisk, men jeg har seks igjen. Ikke fantastisk på noe vis, men meget bra. Sjø, sitrus og solid fylde. God, men ikke super, lengde. En god vin som ble bedre i glasset. Omtrent på nivå med Tributs landsby-Chablis.

Becherelle Savennières 2002 (N. Joly)*
Den andre vinen jeg tok med, og som jeg også fryktet hadde "pox". Den forrige flasken var svært så preget av overmodne epler, selv om den ikke var helt skjemt (udrikkelig). Denne, derimot, var super. Dufter av mineraler og grønnsaker som fennikel og purre (tenk deg at du lager basisen til hjemmelaget ragú), fyldig og lang. Etter tid i glasset får den den honningtonen jeg synes gir disse røffe vinene av Chenin Blanc et mer forsonlig preg. Jeg lurer virkelig på hva jeg skal gjøre med de to gjenværende flaskene. Hvis de er preget av pox får jeg litt ut av dem om jeg drikker dem nå - men noe "løft" til sjelen gir de jo ikke. Er de som denne, vil de ha godt av fire-fem år til nede i mørket.

Hocheimer Herrnberg Reiesling Trocken 2002 (Künstler)
Tropisk frukt (ananas/mango), fyldig og helt tørr. Jeg tippet Østerrike eller Pfalz, men måtte til Rheingau. Mange mente dette var kveldens vin, men mens jeg godt kan drikke slike viner (og de er svært anvendelige på matbordet), så holder jeg litt igjen på adjektivene.

Chassagne-Montrachet 1er Cru "Clos de la Truffière" 2002 (V. Girardin) *
Lærebok Chassagne. Fyldig, aromatisk, stram og mineralsk. ALT man forventer av en slik vin, og litt til. Kveldens vin for meg, men med mange sterke konkurrenter. Siste av to flasker, men har smakt to-tre til.

Riesling 1996 (Rolly Gassmann)
Dette var en av konkurrentene. Jeg tenkte det kanskje var en Mosel (syren) i et fruktig år, eller et høyt predikat (fylde/fruktighet), men dette var svaret. Jeg hadde selv en del flasker som jeg forlengst har knertet, men dette er gode greier. Nydelig vin fra en ikke spesielt profilert produsent. Har en mistanke om at Alsace ikke får den oppmerksomhet området og vinene fortjener - heller ikke fra meg.

Vosne-Romanée "Aux Reás" 2002 (Anne Gros)
Vinen var luftet et par timer i karafel, men framsto først og fremst som stram og mineralsk. Dufter litt krydder, svært frisk og leskende. Etter litt tid i glasset blir fiolene tydelige i duften. Jeg har et par flasker av denne vinen, men de skal få ligge tre-fire år til. Minst.

Castillo Ygay Gran Riserva Especial 1995 (Marques de Murieta)
Dette blir for eikete for meg. 1994 hadde jeg to flasker av, og har smakt flere. Det var en strålende vin. Helt super, i en strammere og mer fruktig stil. Årgangen! Dette bruker jeg ikke 300 kroner på. Kanskje 2001 vil ligne mer på 1994 når den tiden kommer? Hvis noen vet om en kasse av 1994 så kjøper jeg gjerne hvis prisen er grei.

Waterstone Merlot 2003 (Napa Valley)
Jeg tippet faktisk Merlot, og California. Det siste var ikke så vanskelig siden vinens eier er amerikansk. Fruktig, eiket - men ikke så brutalt som stereotypiene vil ha det til. Frukten var rimelig frisk også. Ingen dårlig vin, men ikke noe jeg vil løpe etter.

Kveldens siste vin var korket. Det var jo lærerikt for de som ikke var så kjent med fenomenet, men surt for vinens eier. Totalt fikk vi jo nok vin.

Konklusjon? Vin er godt og interessant, og ikke alle hvite fra 2002 er pox'et.

mandag 21. januar 2008

Krasjlanding


En kort observasjon: børsene stuper, og Oslo Børs aller mest. De rikeste i landet er rike fordi de har store utbytter og store formuer knyttet til aksjer.

Nå kan de rød-grønne glede seg over at forskjellene på de rikeste og de fattigste blir mindre. Dette blir de vel mye skryt av, tenker jeg. Hva vil Stoltenberg kalle dette da? Månelanding? Nei, den er brukt opp. "Krasjlanding for likhet" er herved spilt inn.

onsdag 16. januar 2008

Overvekt


I min serie om fordommer har jeg nå kommet til overvekt. Jeg er vel selv mildt overvektig. I fjor og forfjor gikk jeg ned over 15 kilo, og skiftet vektklasse. Det er vanskelig for meg å si med presisjon, men jeg mener å ha opplevd at ukjente reagerer mer positivt på meg nå enn før. Selv om det bare er min fysiske størrelse som er endret. De vesentlige trekk ved min personlighet er ikke endret. Det er det visuelle som er forskjellen.

Jeg tok nettopp testen på https://implicit.harvard.edu/implicit/norway/, som jeg tidligere har anbefalt - men ikke til de som vil beholde selvbildet. Jeg endte opp med at jeg har moderat fordom mot tykke i forhold til tynne - selv om jeg altså er noe overvektig selv - og er således ganske gjennomsnittlig.

Dette styrker min "teori" om at det visuelle overstyrer det meste hjernen ellers foretar seg.

Første vintips i 2008


I jula hender det at man åpner dyrere og bedre viner enn ellers i året. I alle fall er det mye dyr vin som plutselig fordufter fra hyllene på polet. Antakelig ned i struper som ikke har forutsetninger for å forstå dem, men det er nå nerdenes lodd å leve med slike fenomener, og å tåle dem.

Her følger noen tips basert på hva som finnes, og hva som er bra. Alle er utprøvd av “yours truly”, og alle skal det være mulig for enhver å sette pris på.

Rødviner

Hermitage 2005 (Dom. de Colombier) kr. 332
Denne tok jeg med i mine “årets vintips” til tross for at jeg ikke hadde smakt den, og til tross for at jeg ikke hadde tipset om den på forhånd. Nå har jeg drukket den, og den svarte til forventningene – og det var et godt begrunnet brudd med mine egne rutiner. Nesten svart, med et lite fiolett skjær som sladrer om at den er ung og fersk. Fyldig, fruktig, lang og intens. Bjørnebær, urter og kjøtt er det den dufter av. Dette er en vin på høyeste nivå fra Nord-Rhône, og svært rimelig for appellasjonen. Dette er en vin som selv de uinnvidde kan sette pris på nå, men jeg er ikke så sikker på at den varer de 15-20 årene andre viner fra området lett takler, og utvikler seg positivt på. Men det er nå greit med store viner som smaker godt i dag også, for hvem vet noe om fremtiden?

Jeg trodde den skulle bli dyrere over nyttår på grunn av årgansskifte. Det har den ikke blitt i nevneverdig grad, men den er til gjengjeld ute av basislisten fra nyttår. MEN: de fleste pol i de store byene (og noen andre) har flere igjen. Så lenge det varer… Men man kan jo også bestille den.

Capitel San Rocco 2004 (Valpolicella Ripasso) kr. 170
Dette er en annen vin man ikke trenger være vinnerd for å sette pris på. Kirsebær, tørket frukt og urter på duft, og både rik og syrlig. Det er nesten umulig å bomme med denne vinen, men årgangen er bedre enn vanlig, og den er svært godt egnet som matvin.

Vi nerdene synes kanskje den er for lite subtil, men egentlig er det bare å gi seg ende over. Kvelden er reddet med denne vinen. Den neste krever kanskje litt mer av mottakeren, men heller ikke den trenger være nerdenes revir:

Bourgogne Rouge "Roncevie" (Domaine Arlaud) 2005 kr 209
Årgangen er omtalt som den beste på en generasjon, og dette viser seg særlig godt lengst nede i kvalitetshierarkiet. Særlig er det frukten som er superb. Burgunderne er ikke åpenbare i den forstand at enhver mann eller kvinne i gata skjønner at dette er stor vin. De er ikke store, voldsomme og imponerende. Snarere er de elegante, subtile og kjølige – og det er gjerne duften som er uforlignelig, og som vrir hodene rundt på ellers sindige karer som jeg.

Bourgogne Rouge, som er lavest på rangstigen, blir ofte litt skrinne. Men ikke i denne årgangen. Den dufer av røde bær, er intens, og frukten er helt fantastisk. Kjølig og lang. De som er nysgjerrige på fenomenet “burgund 2005” kan godt starte her, men faren er at det ender med økonomisk ruin.


Hvitvin

Schloss Johannisberg Riesling Kabinett 2006 (Rheingau) kr. 115 (på Flesland)
Jeg har anbefalt denne i tidligere årganger, og jeg gjentar den gjerne. Dette er kvalitesvin på billigsalg – men man må reise utenlands for å få tilgang til den. Men nå kan man jo handle kvoten (4 fl.) ved hjemkomsten, og da blir alt så mye greiere. Vinen er ikke trocken (tørr), men den er i perfekt balanse. Den går like godt til kylling som til wok. Så lenge lagret rekker kjøper ikke jeg hvitvin på polet til forbruk i nærmeste framtid. Men det er litt i drøyeste laget å reise utenlands bare for å kjøpe denne.

tirsdag 15. januar 2008

Bradley effekten?


Jeg har vokst opp med politikk, jeg tenker politikk stadig vekk, jeg er med i et politisk parti, og har vært folkevalgt. Men alt jeg har drevet med i politikken er smått mot valg i USA. Bush må flytte ut om et år, og alle sjeler gleder seg.

I påsken var vi i USA i nesten tre uker, og jeg fulgte tett med på TV. På den tiden hadde vi knapt hørt om Barack Obama i Norge, men på CNN (den versjonen man ser i USA, og som faktisk er svært bra) var det mye stoff om og med han. Jeg hørte han faktisk resonnere og diskutere i lange sekvenser - og jeg ble overbevist. Overbevist om at han ville bli en knakende god president - men at han neppe ville ha sjanser mot Clintons.

Nå er det kanskje et håp? Jeg har prøvd å donere penger til valgkampen hans, men man må være amerikansk statsborger (alternativt "lawfully residident of the USA") for å gjøre det lovlig.

Men jeg lurer på om ikke "the Bradley effect" kan gjøre det umulig likevel. En forskjell på primærvalgene i Iowa og New Hampsire er at de første var Caucuses - valgmøter, mens de i New Hampshire var urnevalg. På de første ser andre hva du stemmer, men ikke på de andre. Obama vant Iowa, men kom som nr. to i New Hampshire - stikk i strid med det alle opinionsmålinger predikerte. Det har skjedd flere ganger før at en svart eller farget kandidat har tapt mot meningsmålingenes prediksjoner - og en av disse var da Tom Bradley (svart) tapte valget til guvernør i California mot en hvit kandidat. Stikk i strid med det meningsmålingene viste (- og valgdagsmålingen, basert på hva folk sier de faktisk har stemt).

Jeg tror rasismen er mye grundigere festet i folk enn sexismen. Den er visuelt betinget, og synet overstyrer så mye annet hjernen vår driver med. Jeg har tidligere gjort oppmerksom på selv-testen man kan gjøre på https://implicit.harvard.edu/implicit/norway/ Det er ikke sikkert man vil bli så glad for resultetet, men kunnskap er makt. I dette tilfelle til å overstyre det man vet er sine egne fordommer.

Disse graderes i "slight", "moderate" og "strong". Basert på mine egne resultater har jeg en "slight" fordom mot svarte, men en "moderate" fordom FOR asiater (og mot hvite). Jeg forstår ikke det siste, men det har nok med det å gjøre at jeg har tatt den amerikanske testen, og at den har en amerikansk vekting som slår "heldig" ut for mine fordommer.

Det er kanskje verdt å nevne at også svarte, generelt, har en "slight" fordom mot svarte.

Men i alle fall: i det lengste håper jeg Obama vinner demokratenes nominasjon, og at han blir USAs 44. president.

lørdag 12. januar 2008

Skamløs egenreklame


I uka som gikk var jeg i England og jobbet på boka jeg skriver sammen med Douglas Burnham - The Universal Nose: Wine and Aesthetics. Vi har tre-fire kapitler ganske klare, og skal snart ta kontakt med et forlag. Mandag og tirsdag jobbet vi i Stoke med boka, og på onsdag reiste jeg til London. Blant annet spiste jeg lunsj med Dr. Jamie Goode, og vi diskuterte mye vin. Samtalen er omtalt i han blog på vin-stedet han har på nettet: Wine Anorak. Hvis dere ser på hans bloggtekst for 9. januar ser dere noe av det vi snakket om:
www.wineanorak.com/blog

Tror ikke jeg før har nevnt at jeg og Douglas allerede har fått gitt ut det som blir mye av kap. 1 av boka vår i Wine and Philosophy på Blackwell i USA. Det er nok den minst tilgjengelige artikkelen av alle i boka, men det er likevel hyggelig å høre at det første opplaget på hele 5.500 er utsolgt! Den fikk også svært god omtale i Wine Spectator. Bildet her er av omslaget på boka.

For tiden jobber jeg med å redigere to kapitler til boka, og så sysler jeg om en mer tilgjengelig artikkel om blinsmaking - litt etter de linjer dere ser i bloggen til Jamie for 9. januar.

fredag 4. januar 2008

Demokratisk sinnelag?


Snart skal Stortinget stemme over et forslag til endring av Grunnloven. Det saken dreier seg om er om det skal kreves et større flertall i Stortinget for å melde Norge inn i f.eks. EU, enn det gjør for å endre grunnloven.

En slik innmelding vil bare skje på grunnlag av et flertall i en folkeavstemning. Spørsmålet er da om et mindretall på 25,1% av representantene på Stortinget skal kunne sabotere et flertall i folket, eller om et mindretall på 33,4% er nok for en slik sabotasje. Høyre, Ap og Frp ønsker at sabotørene minst må utgjøre en tredel av Stortinget for å sette folkeviljen til side. Folk som Gunn Karin Gjul, Ap (og bildet), mener at en fjerdedel av Stortinget skal kunne sette et flertall i folket til side.

Jeg ser ingen grunn til å argumentere mot dette. Det er så opplagt at Gjul og co viser forakt for demokratiet, og total mangel på demokratisk sinnelag, at jeg lar det bli med dette.

tirsdag 1. januar 2008

Viner i jule- og nyttårshelgen

Her følger en liste over viner jeg har smakt i jule- og nyttårshelgen. Jeg legger kanskje ut smaksnotater en eller annen gang, ett eller annet sted. Og noen kommer vel som anbefalinger på mitt tipsbrev. Hvis det er noen som lurer på en eller flere av disse vinene i mellomtiden, så er det bare å ta kontakt.

Men før dere ringer Blåkors og får meg innlagt til tørk, så må jeg presisere at disse vinene ble delt med flere - til dels mange flere - og en del ble spyttet og noe slått ut.

  • Schloss Johannisberg Riesling Kabinett 2005
  • Capitel San Rocco 2004 (Valpolicella Ripasso)
  • Madiran "Gaston Phebus" 2005
  • Bourgogne Rouge "Roncevie" 2005 (x3)
  • Champagne Lallement Réserve NV
  • Wachenheimer Böhlig Riesling PC 2001 (Bürklin-Wolf)
  • Castillo Ygay Espesial Rioja 1994 (Marques de Murieta)
  • Riesling Ried "Klaus" Smaragd 2001 (Jamek)
  • Savigny-les-Beaune 1er Cru "La Dominode" 2000 (Pavelot)
  • Hermitage 2005 (Dom. de Colombier)
  • Champagne Lanson Gold Label 1996
  • Riesling Privat 2001 (Nigl)
  • Meursault 1999 (Lafon)
  • Chablis 1er Cru "La Forest" 2000 (Dauvissat)
  • Clos de Tart Grand Cru 1995 (Mommesin)
  • Volnay 1er Cru Fremiets 2005 (Henri Boillot)
  • Savennières Clos St. Yves 1989 (Baumard)
  • Champagne Pierre Peters Cuvée Speciale 1996
  • Rioja Tondonia 1981
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...