søndag 10. august 2025

Argentina Pinot Noir


Chacra Barda Pinot Noir 2023 kr 320

Alle disse tre vinene fra Chacra Barda i Patagonia er lyse og klare, som man er vant med fra druetypens ymse ytelser nord i Europa. Dufter jordbær og vanilje, Litt floral i munnen, og den fremstår som litt "varm" i stilen. Fin frukt og grei lengde. 2018 var James Suckings "wine of the year." Nå er det 2024 som er i salg. ★★★

Bod. Chacra Sin Azufre Pinot Noir 2022 kr 469

Jordbær og vanilje her også, med et lag urter og lær i tillegg. Med tid i glasset kommer de røde bærene tydeligere fram, og den fester seg mer i munnen og etablerer seg som en solid og god vin. Også her har det kommet en ny årgang og en litt høyere pris, men jeg skriver prisen i smaksøyeblikket siden den er grunnlaget for stjernedrysset. ★★★★

Bod. Chacra Cincuenta y Cinco Pinot Noir 2023 kr 499

Duft med rust og sigarboks. Over den forrige vinen har vi her mer frukt og struktur. Den skiller seg klart fra de to andre. Det er på mange vis mer av alt her, men det henger ikke sammen. Duften av rust kan tyde på oksidasjon. Vil det komme sammen og blir bra med tid i kjelleren? Kanskje det. Men uten erfaring med å lagre disse vinene er det vanskelig å vite hva som kommer ut av det. Som med de to andre er vi nå over på en nyere årgang og en litt høyere pris. ★★

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør. 

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 


fredag 8. august 2025

Tysk Chardonnay del 3 (Pfalz og Rheinhessen)


Dette er det tredje og siste innlegget om tysk chardonnay fra en smaking vi hadde i Vitis Bergensis på Grand Hotell Terminus i april. 

Som det framgår av innleggene til nå har det vært en utfordring for vinene å håndtere syren. Syre og friskhet er jo ikke noe problem i seg selv, men det blir et problem når den ikke blir integrert, blir for dominerende og på sett og vis blir "hengende utenpå" vinen. Denne siste runden med viner viser dette til fulle, dessverre. Flere av vinene fra Baden klarte å holde syren som et velkomment element i vinen som helhet, men heller ikke i det sørlige Tyskland var det alle vinene som gjorde det. Denne gangen kommer vi til Pfalz og Rheinhessen, som jo er to strålende vinområder for Riesling Grosses Gewächs, men også et hakk eller to lengre nord enn Baden.


Duft av eple og grapefrukt. Fyldig, og som ventet med god syre. Blindt ville jeg først tippet Chablis. Men etter mer tid med vinen kommer jeg til at den ikke henger helt sammen. Kanskje er den for ung? Litt kort i ettersmaken, og den begynner å svi litt i munnen. ★★★


Rebholz er en svært anerkjent produsent sør i Pfalz, og lager strålende Riesling. Prisnivået avspeiler også anerkjennelsen etter hvert. Fat, sitrus, mykere i munnen enn vinen over. Ligner på en sentralburgunder i stilen, og har god lengde. Prisen trekker ned. (Bildet: Familien Rebholz★★★

Immel Chardonnay Réserve Trocken 2021

Vinen er utsolgt (kostet 300), også i årgang 2022, så ingen lenke her. Hvorfor den solgte ut kan man jo lure på. Lys på farge, eplepreget frukt - men ganske stum. Klar og lineær. Men så kommer det mye aceton på duften, og vinen faller sammen. Kanskje en dårlig flaske? Eller kanskje ikke? ★★

Lys på fargen, og lys på duften preget av sitron. Lovende så langt. Krydret smak, med særlig allehånde. Perler litt i munnen. Solid syre, og noe kort. ★★★

Biodynamisk dyrket, og Demeter-klassifisert. Gyllen på farge. Lukter sentralburgunder og sylteagurk, og er krydret i munnen. God fylde, men denne klarer ikke å gjøre syren stueren. Det er batterisyre, som vinen henger lenge på. Altfor dyr, og henger ikke ordentlig sammen heller. ★★

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør. 

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

onsdag 6. august 2025

Tysk Chardonnay del 2 (Baden 2)


Gebrüder MathisChardonnay 2023 kr 399

Mest grapefrukt på nesen. Myk og litt tropisk i anslaget i munnen, men det er ikke noen syremangel skal det vise seg. Initialt god balanse mot god fruktighet, men syrenivået bygger seg opp utover i ettersmaken. Likevel en av de bedre denne kvelden med tysk Chardonnay. (Bildet: Sabeth Sedlatschek.) ★★★★

Gebrüder Mathis St. Morand Chardonnay 2023 kr 549

Duft av smør, vanilje og moden sitrus. God balanse, sett i sammenheng med de andre vinene denne kvelden. Det blir mer krydderier i munnen, og det melder seg en kjølig fruktighet med moden grapefrukt og flere lag i smaksbildet. God vin der syren ikke er så dominerende som i de fleste andre i smakingen, men også en del dyrere. ★★★★

Bernhard Huber Malterdinger Chardonnay 2021 kr 576

Huber er en av de mer anerkjente produsentene i Baden, og det ser man også av prisene. Her er det eik, smør og sitrus på nesen. Frisk og syrlig i munnen. Chablis-lignende, men uten mineraliteten/den kjølige frukten. Også her er det godt med syre, men den er ikke overdreven. Litt stiv pris trekker ned. ★★★

Bernhard Huber Malterdinger Chardonnay 2022 kr 599

Litt mer dempet nese enn på vinen over. Balansen er bedre enn på forrige årgang, og høyere syrenivå uten at det blir helt batterisyre. I smakskurven hersker harmonien, før syren slår skikkelig inn mot slutten. Likevel et hakk opp fra forrige årgang. (Man kan lese mer her om Juilian Huber, som har tatt over etter faren Berhard.) ★★★★

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør. 

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

mandag 4. august 2025

Tysk Chardonnay - del 1 (Baden 1)


Michel Tephrit Ackarren Chardonnay 2021

Duft av søtt jordbærgodteri. Frisk stil med en smidig fylde. Kanskje litt vel glatt, og syren er kanskje litt vel heftig og lite integrert. Det er nå 2022-årgangen som står i listene til 273 kroner. (Skrivefeilen i navnet er på VP sin nettside.) (Bildet: To generasjoner Michel.) ★★★

Michel Achkarren Schlossberg Chardonnay GG 2022 kr 361

At denne faktisk er å få i bestilling er en god nyhet, for her har vi en vellykket vin. Faktisk den klart beste i smakingen av tysk Chardonnay. Den er litt stum på nesen, men kanskje den vil ha mer å fortelle med tiden. I munnen får man fort assosiasjoner til Chablis, og det skal man ikke forakte. For det er Chablis som de vinene brukte å være. Smidig, klar, kjølig frukt, og lang i ettersmaken. Her er det ingenting som henger utenpå, men det er integrert. Ypperlig vin. ★★★★★

Weingut Wasenhaus Chardonnay 2022 kr 398

Litt stum på nesen. Kjølig fruktighet og god lengde er bra, men den sviende syren som ikke henger sammen med resten av vinen er ikke bra. En ubalansert vin som dette blir ikke så bra. ★★★

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør. 

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

lørdag 2. august 2025

Produsentbesøk i 41 grader pluss - del 3


Dette blir det siste innlegget fra dette besøket på Clos du Gravillas som fant sted 30. juni i en skikkelig hetebølge. Over 40 grader hadde jeg vel ikke opplevd siden Korfu i 1998 på bryllupsreise. 


Det forrige innlegget finner du her. 

I det nedkjølte smakerommet gikk vi gjennom en del viner, og noen i tillegg kjøpte vi med oss og drakk underveis i ferien. Den norske importøren gir to av vinene etiketten "Naturvin," og alle er økologisk produsert. De bruker biodynamiske metoder, men har ikke søkt om sertifisering ut over VinBio som de fikk fra fra AB/Eurofeuille i 2007.

Rødvinene først. Jeg har skrevet om Lo Vièhl Carignan før. Det var i grunnen den jeg begynte med, og det er den druen (i følge John i intervjuet under) som byr på de største utfordringene å vinifiere hvert år. Med vinstokker plantet i 1911 oppfyller vinen det viktigste kriteriet for kvalitet fra denne druen, men John hevder også at kalksteinsgrunn gir den ekstra friskhet. Dette baserte han på en større smaking med kun Carignan han var med å arrangere, og der Jancis Robinson (som har sommerhus noen få mil unna) var med. Hun ble invitert også fordi hun mente det kun var tre viner i hele verden av Carignan som det var verdt å drikke, et synspunkt man finner gjenspeilet i Oxford Companion to Wine

De vinene som gjorde det best var de fra kalksteinsgrunn, inklusive Lo Vièhl, og hovedforskjellen var friskhet. John samlet smaksnotatene etterpå, og så at Jancis hadde likt Lo Vièhl svært godt (notatene var anonyme, men bare hun og John skrev på engelsk), men det kom aldri noen notater på hennes nettsted. Dagens Næringsliv gir 2023-årgangen 90 poeng, mens Revue du Vin de France ga 2019 92 poeng

Litt kort om de andre røde: Sous les Cailloux des Grillons 2024 er en blend med fem druetyper, og koster bare 250 kroner på polet. En meget god vin med skogsbær, frisk og fruktig, men uten den særegne karakteren til Lo Vièhl. Rendes-Vous sur La Lune Minervois 2023 er saftig, fruktig og en vin alle vil like. Med en prislapp på 285 burde den vært på alle pol, men blandingen av Syrah og Carginan, med en dæsj Grenache må man bestille. Revue du Vin de France ga 2020-årgangen 91 poeng



Nykommeren Gatsby 2023 (ja, de har tillatelse til å bruke navnet) er så ny at den ikke er på nettsidene deres en gang. Etiketten er laget av sønnen i huset, som i disse dager vender hjem for godt for å lage vin med foreldrene. Denne er virkelig 'Le Magnifique' - som undertittelen sier. En dyp, kraftig, men også saftig og tilgjengelig vin. Et godt stykke fra den finslige og elegante Lo Vièhl. 

I intervjuet under sier John at han går for de hvite over de røde. Om han må velge. I Norge har importøren tatt inn to hvite, og den ene er en rar vin. "Not a serious wine at all," sier John, uten at han mener den er dårlig i det hele tatt. Og jeg er enig. "Som en søndag på stranden" sier etiketten, og så heter da vinen Happy (kr 230). Med 10% alkohol, og halvt om halvt med Muscat og Terret Gris, gir den et friskt og tørt inntrykk som er overraskende. Produksjonsmåten er spesiell: Verjus (syrlig druemost) av umodne Terret Gris druer blir maserert i pressrester av moden Muscat. Det er en gjenbruk av noe fra neste vin som her får et nytt liv. Det er absolutt en vin vininteresserte burde prøve, og gjerne før sommeren er over. 

A Fleur de Peau 2023 kr 330 er etter min mening den beste de har. Den selges ikke som oransjevin, men har tre ukers skallmaserasjon. Navnet er på norsk, bokstavelig talt, "på kanten," og den er kanskje på kanten til å være en oransjevin? John ville lage en tørr Muscat gitt landsbyens hoveddrue, men resultatet ble ganske tamt. Han kom på tanken om å få mer bitt, og dermed interesse og matvennlighet i vinen, og det har han fått med denne metoden. Jeg smakte den på ferie, og gleder meg til å smake igjen her hjemme. I Decanter var den "Wine of the Year" i 2022 med 95 poeng, og Revue du Vin de France ga den 92. Muscat-druens aromatikk og florale sødme får her selskap med ingefær og appelsinskall. Nydelig og interessant vin, som er god nå men som burde holde lenge. (Og nevnte jeg at John bruker Diam-korker? Men det er et mysterium hvorfor Happy får Diam 10, og Lo Vièhl Diam 5.)



Emmenez-moi au bout du Terret 2024 lages av Terret Bourret som er en lokal Herault-drue, og som omtales som Terret Gris andre steder. Dette er en energisk og frisk vin på rosa druer, men kromatisk fremstår den som hvit. RdVF gir den 91 poeng



Den siste vinen jeg skal nevne her i denne omgang er Retour aux Origines 2023, som særlig min kone likte godt. Det gjorde også Revue du Vin de France da 2019-årgangen fikk 92 poeng. Drueblandingen viser interessen de har for å holde på lokale druetyper og få dem til å synge vakkert i et mer moderne toneleie. Picpoul Gris er vel en av de minst brukte druetypene i Frankrike, men her får den 4% av domenets areal. Terret har jeg omtalt før her, mens nyanskaffede marker med Carignan Blanc utgjør resten av blandingen. Alle disse er druetyper med bokstavelig talt dype røtter i denne delen av Frankrike. De lager en vin her jeg gjerne skulle smakt også via Vinmonopolet. 

Til sist, jo lenger man holder på med vin som hobby, interesse og - tja - livsstil, jo mer skjønner man at det har svært mye med menneskene å gjøre. Ta gjerne noen minutter med dette intervjuet med John, og jeg tror du vil få et klarere bilde både av vinene og av mannen. Klikk på YouTube og se det der.